Metro-portal.hr

objavljeno 05.07.2011. 13:45:00
NIKAD DOSTA

Zašto ne možemo odoljeti čipsu

Za sve su krivi endokanabinoidi, kemikalije slične onima iz marihuane, koje nas tjeraju da jedemo još i još i još

Čips, teško mu je odoljeti
Čips, teško mu je odoljeti (Deviantart)

Zaista je teško pojesti samo  jedan čips ili jedan prženi krumpirić,a  novo istraživanje objašnjava i zašto. Kako piše u časopisu PNAS (Proceedings of National Academy of Sciences), masna hrana popu spomenute potiče tijelo d a proizvodi kemikalije koje su slične onima iz marihuane. Kemikalije se zovu „endokanabinoidi" i dio su procesa u kojem se stalno vraćate po još jedan krumpirić ili čips i još jedan i još jedan...

„Rezultati ovog istraživanja su prvi dokaz da endokanabinoidni signali igraju važnu ulogu u reguliranju unosa masnoća u tijelo", izjavila je profesorica Daniele Piomelli, farmakologinja sa Sveučilišta California, a stoji u službenom priopćenju.

Pokazalo se, naime, da masnoća potiče lučenje endokanabinoida u mozgu, ali siva tvar nije jedini organ koji proizvodi prirodne marihuanske kemikalije. To čini i koža, no ti kanabinoidi vjerojatno služe radi zaštite od sunca i vjetra.

Prema istraživanju iz 2009. Godine, objavljenom u PNAS-u, već se pokazalo da endokanabinoidi utječu na apetit i osjet okusa. Novo istraživanje je u osnovi potvrdilo prijašnja saznanja. Piomelli je s kolegama štakore opremila cjevčicama koje su izvlačile sadržaj želudaca dok su jeli i pili. Tako su istraživači mogli odrediti djeluje li masnoća već pri dodiru s jezikom ili tek kad dođe u želudac.

Štakorima je davan zdravi shake s vanilijom, svojevrsna šećerna otopina bogata proteinima ili im je davano punomasno piće napravljeno s kukuruznim uljem. Tada su uspavani, secirani, a organi su im brzo smrznuti radi daljnje analize.

Da ne duljimo, masno piće je utjecalo na ispuštanje prije spomenutih kemikalija, a zdravo piće nije imalo taj učinak. Reakcija započinje već na jeziku, signali se šalju do trbuha koji aktivira proizvodnju endokanabinoida što rezultira općom histerijom koja se može slobodno opisati kao da vam tijelo i mozak govore - jedi još, jedi još, jedi još.

05.07.2011. 13:45:00
http://metro-portal.hr/zasto-ne-mozemo-odoljeti-cipsu/60967/