Metro-portal.hr

objavljeno 19.01.2010. 20:45:03
STRONG (WO)MAN

Zašto ne biste vježbale kao muškarci?

Tko kaže da samo muškarci mogu biti jaki - fitness stručnjak poznatih i slavnih savjetuje vam kako biti vitke, a ujedno i snažne

(Romina N McGuinness/MWN)

Fitness stručnjak poznatih i slavnih James Duigan i ovoga tjedna samo za Metro savjetuje kako biti i ostati u dobroj formi. Osmislio je 'Strong (Wo)man Training' koji će, smatra se, biti hit program vježbanja u 2010.

Nakon opširnog znanstvenog istraživanja i promatranja nekih od najboljih svjetskih sportaša, Duigan je stvorio program od sat vremena koji nosi poruku 'long, lean and mean' (dugačko, mršavo i zločesto). Ovakav trening ima za cilj maksimalno istopiti masti izbjegavajući stvaranje velikih mišića - tako da možete biti mršavi i, što je još važnije, jaki.

Priprema

Sat ovakve vježbe može biti naporan pa Duigan preporuča dobro zagrijavanje kako bi se tijelo olakšalo prije prave vježbe. Čučnjevi i istezanje dobar su uvod , kao i rad bokovima i leđima.

Muškarac u vama

Duigan na svom satu prakticira natezanje guma privezanih za uže, i to na nagnutoj podlozi kako bi se pružio još veći otpor. Nakon toga dolazi tzv. 'hod framera' (Farmers Walk) pomoću lopti medicinki.

''Brzim pokretom pokupite medicinku, trčite s njom nekoliko metara, ispustite ju, trčite natrag, pa sve ispočetka. Svi trče kao ludi, a kad se radi o grupi nastaje natjecateljska atmosfera'', kaže Duigan. 

Ova supersonična vježba završava, ni više ni manje nego - sanjkama. Nakon što ih optereti utezima, Duigan vas natjera da ih vučete po dvorani.

Dugoročni rezultati

Trener Duigan kaže da je ovo školska vježba koji izaziva tijelo na jedan novi način. ''Tijekom jednog sata uključen je baš svaki mišić - osim jednog mišića u uhu i jednog na nosu.''

Razrađujete sve energijske sustave vašeg tijela. Ovakva vježba uključuje anaerobno i aerobno disanje koje omogućuje najučinkovitije i najintenzivnije vježbanje. spaljujete masti i odrađujete cjelokupnu kardiovaskularnu i vježbu otpora.

Snažnom tjelovježbom za ženu-muškarca, (wo)man, kao da proživljavate film Rocky, no na kraju dobijete prekrasnu i ženstvenu figuru koja je ujedno tanka i jaka.

Piše: Romina McGuinness/Metro World News
19.01.2010. 20:45:03
http://metro-portal.hr/zasto-ne-biste-vjezbale-kao-muskarci/31018/