Metro-portal.hr

objavljeno 07.06.2016. 11:24:19
NEZDRAVO

Zašto ne bi trebali raditi u smjenama?

Manjak sna i poremećeni ritam spavanja mogu povećati rizik od srčanih bolesti, posebice kod smjenskih radnika, objavili su američki znanstvenici

Pripazite na svoje zdravlje
Pripazite na svoje zdravlje (Arhiva)

Rad u smjenama više je nego loš za zdravlje, pokazalo je istraživanje koje upozorava na povećanje rizika od srčanih bolesti u slučaju neurednog života.

"U svih ljudi, i općenito u svih sisavaca, gotovo svi psihološki i behavioralni procesi, a posebno ciklusi spavanja i budnosti, slijede biološki ritam koji regulira unutarnji sat u mozgu", rekla je autorica studije dr Daniela Grimaldi s čikaškog sveučilišta.

"Kada ti ciklusi nisu u skladu s ritmom koji diktira naš unutarnji sat događaju se biološki poremećaji", rekla je Grimaldi.

Rezultati studije sugeriraju da smjenski radnici "koji su kronično izloženi takvim poremećajima ne mogu u potpunosti iskoristiti pozitivne zdravstvene učinke kvalitetnog sna", kazala je.

Posljedice su bile ubrzani srčani ritam tijekom dana i povećana razina hormona stresa noradrenalina. Taj hormon sužava krvne žile i povisuje krvni tlak.

Smjenske radnike zato treba poticati da se zdravo hrane, redovno vježbaju i dulje spavaju kako bi zaštitili srce, zaključili su znanstvenici.

07.06.2016. 11:24:19
http://metro-portal.hr/zasto-ne-bi-trebali-raditi-u-smjenama/98519/