Metro-portal.hr

objavljeno 21.10.2017. 11:16:00
ZANIMLJIVO!

Zašto nam u jesen jače pada kosa

Vjerojatno ste ovih dana primijetili više vlasi na češlju nakon češljanja ili u kadi nakon što ste oprali kosu

Ne brinite ako opada dva mjeseca
Ne brinite ako opada dva mjeseca (Arhiva)

Gusta, bujna i sjajna kosa simbol je zdravlja i teško nam pada kada je gubimo. Jesen je vrijeme u godini u kojemu kosa pada više no inače.

Vjerojatno ste ovih dana primijetili više vlasi na češlju nakon češljanja ili u kadi nakon što ste oprali kosu. Više ih je i na jastuku kada ujutro ustanete, a o podu da i ne govorimo. Češće morate mesti i puno opreznije kuhati kako koja vlas ne bi zalutala u jelo.

Iako to može izgledati zabrinjavajuće, velika je vjerojatnost da se radi samo o sezonskom opadanju kose koje je karakteristično za jesen.

Naime, naša kosa na svjetlost reagira kao i biljke. U proljeće i ljeto raste i buja jer svjetlost aktivira hormon rasta, a u jesen, kada dani počinju biti kraći i sunca je sve manje, kosa slabi i opada, baš kao i lišće s drveća.

To jesensko opadanje kose traje šest do osam tjedana, ako se nastavi i nakon tog perioda trebali biste se konzultirati s liječnikom jer je možda uzrok opadanju kose ozbiljniji - hormonalni disbalans, bolesti štitnjače, manjak određenih vitamina ili pak višak vitamina A te stres.

Prirodni ciklus rasta kose odvija se u nekoliko godina. U svakom trenutku rase 90 posto naše kose, dok o onih 10 posto miruje do šest mjeseci prije, no što otpadne. Nakon što vlas otpadne, folikul miruje tri mjeseca prije no što krene formirati novu vlas. U rujnu i listopadu formiraju se novi folikuli koji će zamijeniti stare vlasi. Taj proces traje oko šest tjedana. Normalno je dnevno izgubiti od 80 do sto vlasi.

Osim izvana (njegujućim kurama, masažama i šamponima) kosu trebamo jačati i iznutra, prehranom. Jesen je pravo vrijeme za to jer je sezona jabuka, šljiva, bundeva, krušaka, krumpira, šipka i citrusa - namirnica koje hrane kosu i kožu. Uz njih preporuča se jesti i hranu bogatu željezom i vitaminom B,

21.10.2017. 11:16:00
http://metro-portal.hr/zasto-nam-u-jesen-jace-pada-kosa/108082/