Metro-portal.hr

objavljeno 05.04.2012. 21:18:00
LJUDSKO TIJELO

Zašto nam pucketaju zglobovi?

Unatoč tomu što je znanstvenicima ovaj cijeli proces još uvijek djelomična nepoznanica, postoji nekoliko objašnjenja koje su stručnjaci u velikoj mjeri prihvatili

Fotografija vijesti

Unatoč tomu što ste zasigurno još od svojih najranijih dana svjesni toga da vam pucketaju zglobovi na različitim dijelovima tijela, posebice nakon dužeg sjedenja ili mirovanja, vjerujemo da nikada niste dobili pravi odgovor zašto je tomu tako.

Štoviše, neki dijelovi tijela, poput koljena, gležnjeva, prstiju, vrata i donjeg dijela puno su skloniji pucketanju od drugih. Unatoč tomu što je znanstvenicima ovaj cijeli proces još uvijek djelomična nepoznanica, postoji nekoliko objašnjenja koje su liječnici i stručnjaci u velikoj mjeri prihvatili.

Jedno od najpopularnijih objašnjenja jest da se u sinovijalnoj tekućini (ona štiti zglob primajući udarce i podmazujući pomične dijelove zgloba) s vremenom stvaraju mjehurići koji implodiraju kad dosegnu kritičnu masu, što ima zvuk nalik pucketanju ili krckanju. Ovaj se proces još naziva i kavitacija.

Nažalost, upravo ovo objašnjenje izaziva i zabrinutost kod dijela liječnika, budući da je kavitacija poznata i u mehanici, najčešće kod brodskih propelera, čiji materijali baš zbog toga propadaju s vremenom, a neki smatraju kako se isto događa i našim zglobovima.

Druga dva najčešća objašnjenja neobičnog pucketanja jesu da se radi o zvuku koji nastaje micanjem tetiva kako se krećemo ili da do pucketanja dolazi kad previše naglo istegnemo ligamente. Niti jedno od ova dva objašnjenja nije razlog za zabrinutost, osim u ekstremnim slučajevima.

Treće objašnjenje pucketanja tvrdi kako zvuk proizvodi trljanje zgloba o grubu površinu, što znači da je u zglobu gotovo potpuno istrošena hrskavica, odnosno da se radi o početnom stadiju atritisa, posebice ukoliko pucketanje dolazi u kombinaciji s boli.

Ipak, spavajte mirno. Unatoč tomu što znanost još uvijek ne razumije pucketanje u potpunosti, sva recentna istraživanja pokazuju kako ne postoji dokaz o njegovoj povezanosti sa šansama za oboljenjem zglobova.

05.04.2012. 21:18:00
http://metro-portal.hr/zasto-nam-pucketaju-zglobovi/69799/