Metro-portal.hr

objavljeno 16.01.2010. 21:30:28
ZNAK SLABOSTI

Zašto muškarci koriste usluge prostitutki?

Istraživanje međunarodnog tipa obuhvatilo je 700 muškaraca u šest zemalja, sve u cilju kako bi se odgovorilo na ovo kompleksno pitanje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dreamstime)
Njihova dob bila je u rangu od 18 do 70 godina. U grupu su spadali bijelci, crnci, Azijati, mnogi su bili zaposleni i dobro obrazovani. Velik dio su bili oženjeni ili u vezi.

Istraživanje objavljeno 2005. otkrilo je kako se broj muškaraca koji plaćaju za seks udvostručio u posljednjem desetljeću. Autori su to pripisali "većoj dostupnosti i prihvatljivosti komercijalnih seksualnih kontakata", premda su mnogi muškarci u novoj studiji izjavili kako osjećaju krivnju i sram zbog korištenja takvih usluga. Unatoč tome što svoja iskustva opisuju kao "nezadovoljavajuća, prazna i loša", mnogi nastavljaju posjećivati prostitutke.

Istraživači su otkrili kako bi se većina njih mogla suzdržati u slučaju da se zakonskim procedurama prostitucija potpuno ukine. Najučinkovitijm metodama pokazale su se kazne, javno izlaganje korisnika, informiranje poslodavaca, pa i rizik od kriminalnog dosjea, dok se činjenica da su žene loše tretirane i prisiljavane da rade takav posao nije pokazala toliko učinkovitom. Skoro polovica ispitanih muškaraca vjeruje kako su žene u prostituciji žrtve svodnika i kriminalaca, ali ih ipak nastavljaju ih posjećivati.

Jedno od najzanimljivijih otkirića jest da su mnogi vjerovali kako muškarci "moraju" silovati ako ne mogu platiti za seks. Jedan ispitanik je izjavio: "Očajan muškarac koji jako želi seks, kojemu seks treba da bi mu bilo lakše, mogao bi silovati." Čini se kako nisu feministice te koje su odgovorne za sintagmu kako su svi muškarci potencijalni silovatelji, već ponekad i muškarci sami.

Polovica ispitanih priznala je kako su prvi put za seks platili u dobi mlađoj od 21 godine. Mnogi muškarci objasnili su kako traže iluziju prave veze, a kada se to ne dogodi ostaju razočarani.  Drugi su pak svjesni da plaćaju samo za seks te žele imati potpunu kontrolu nad time. "To je seks bez emocija. Morate biti spremni prihvatiti to ili se nemojte upuštati u takve stvari uopće. Ne radi se o ženi ili djevojci", objasnio je jedan ispitanik. Mnogo ih pak odlazi k prostitutkama kako bi upražnjavali stvari koje ne mogu sa svojim partnericama.

Premda su neki izjavili kako smatraju da žene koje su platili uživaju u seksu s njima, mnogi drugi priznaju da se prostitutke osjećaju jadno, prljavo i preplašeno. Samo 6 posto ispitanih uhićeno je zbog nasilnog ponašanja ili prijetnji prostitutkama.
 


16.01.2010. 21:30:28
http://metro-portal.hr/zasto-muskarci-koriste-usluge-prostitutki/30827/