Metro-portal.hr

objavljeno 14.05.2011. 15:09:29
LINGVISTIČKI PROBLEMI

Zašto mali Hrvati razumiju više od Danaca

Danski klinci od 15 mjeseci razumiju 84 riječi, dok smo mi tu bitno jači – čak 150

Dancima je najteže naučiti materinski jezik
Dancima je najteže naučiti materinski jezik (Shutterstock)

Svaki je jezik prilično živahna stvarčica, koja se dnevno mijenja i razvija. Stoga su danski lingvisti predvođeni Dorthe Bleses u Centru za jezik djece sveučilišta u Syddansku napravili usporedbu razumijevanja danske i hrvatske djece.

Hrvati su ispali debelo napredniji, no Danci se tješe da razlog nije pretjerana inteligencija malih Hrvata ni glupost malih Danaca, nego broj suglasnika koje klinci moraju savladati.

Hrvatski jezik ima pet samoglasnika, a danski čak devet, što u principu daje isti omjer kao i količina riječi koje djeca razumiju. Dodatni problem malim Dancima radi čak 40 samoglasničkih glasova, koje definitivno nije jednostavno usvojiti i savladati.

U istraživanje su bili uključeni i drugi jezici - švedski, nizozemski, francuski, američki engleski, hrvatski i galješki, a danski je ispao definitivno najteži jezik za učenje, dok smo mi Hrvati sretni s jednim od lakših.

Naravno, razlika u razumijevanju se gubi prilično brzo, tako da već s 9 godina većina malih Danaca razumije jednak broj riječi kao i mali Hrvati.

14.05.2011. 15:09:29
http://metro-portal.hr/zasto-mali-hrvati-razumiju-vise-od-danaca/58840/