Metro-portal.hr

objavljeno 10.08.2011. 17:39:00
MIRIS BEBE

Zašto majke ljube svoje bebe

Jedan od najčudesnijih trenutaka života je kad majka dobije svoje čedo prvi put u ruke i poljubi ga.

Fotografija vijesti

Nakon što se rodi beba, nema ničeg prirodnijeg nego vidjeti majku kako ljubi svoju mrvicu. Pomislili biste da je to zbog savršene veze koja se stvorila u trenutku rođenja između majke i njenog djeteta. No, postoje i određene biokemijske reakcije zbog kojih se to događa.

Kao što majčino tijelo zna kad će početi porod tako zna i zašto i kako majka čini određene socijalne radnje prema svom djetetu. Majke, vjerujte svom instinktu!

Kad životinja daje život svom mladunčetu, primijetit ćete kako majka puno vremena provede ližući novorođenče. Na taj način majka upija pomoću svih čula miris, okus, zvuk i osjet svog potomka. Ona potvrđuje da je to njeno čedo.

Kad ljudska majka donese na svijet bebicu primijetit ćete slične određene kretnje koje radi, vrlo često i sama nesvjesna zašto. To su slične kretnje „potvrđivanja" svog potomka kao i kod životinja. Majka će dijete dodirivati, ispitivati mekoću kože, brojati male prstiće, diviti se svome novorođenom čudu na način da će tražiti sličnosti između bebe i članova obitelji (na koga ima nosić, kosicu, okice).

Već nakon prvog plača majka će upamtiti zvuk njenog djeteta i  uspješno ga razlikovati od plača drugih beba. Ono što svi vole raditi, mirisati male bebice, majka će instinktivno učiniti već pri prvom doticaju. Na kraju, ali ne i najmanje važno, majka će često ljubiti svoje dijete. Na taj način spoznaje okus bebine kože.

Koliko su važni poljupci za bebu i njen emocionalni razvoj ne moramo posebno naglašavati, ali postoji i zdravstvena beneficija tih poljubaca koje vjerojatno niti jedna majka nije svjesna. Kad majka ljubi dijete skuplja patogene bakterije s djetetovog lica. To su bakterije koje beba najčešće unosi u sebe. U majčinom tijelu se zatim rade specifična antitijela upravo za tu vrstu bakterija koja se zatim preko majčina mlijeka prenose u bebu. Priroda se na taj način pobrinula da svako dijete dobije specifičnu zaštitu ovisnu o tome gdje se rodilo. Čudesno i predivno u isto vrijeme!

10.08.2011. 17:39:00
http://metro-portal.hr/zasto-majke-ljube-svoje-bebe/62137/