Metro-portal.hr

objavljeno 10.04.2013. 10:09:00
MLJAC?!

Zašto kruh deblja, a špek ne

Dijete u kojima je ograničen unos masnoća obično ne daju rezultate, no one bez ugljikohidrata djeluju bez problema

Ugljikohidrati su put prema pretilosti
Ugljikohidrati su put prema pretilosti (Arhiva)

Masti su dugo vremena bile prve na top listama hrane koja je loša za nas, no to se drastično promijenilo u zadnjih dvadesetak godina velikim brojem istraživanja na tu temu. Znanstvenici su zaključili da su glavni krivci za pretilost ugljikohidrati, pretežno kruh i tjestenine.

Generacije Amerikanaca vodile su se prijašnjim savjetima o zdravim ugljikohidratima i postali su nacija pretilih ljudi, a čim su došle dijete poput Atkinsove, koje su reducirale unos ugljikohidrata, mršavljenje je stvarno počelo.

Naizgled paradoksalno zvuči podatak da možete unijeti isti broj kalorija kao i inače, no uz drastično smanjenje unosa ugljikohidrata, i mršavjeti, dok s mastima to nije slučaj.

Masnoće slobodno ulaze i izlaze iz naših stanica u obliku masnih kiselina, a ono što nas čini debelim su trigliceridi, oblik masnoća koji se zadržava u stanicama. Trigliceridi nastaju u masnim stanicama spajanjem tri masne kiseline i postaju preveliki za prolazak kroz staničnu membranu.

Stanice na taj način postaju veće, a mi se debljamo. Proces započinje porastom razine inzulina u krvi, a to se događa kad jedemo ugljikohidrate, a ne masnoće. Stoga, prvo pravilo uspješnog mršavljenja je - izbacite ugljikohidrate iz prehrane.

10.04.2013. 10:09:00
http://metro-portal.hr/zasto-kruh-deblja-a-spek-ne/77493/