Metro-portal.hr

objavljeno 08.08.2019. 11:01:00
SAVJETI :)

Zašto klincima treba nabaviti psa?

Interakcija s prijateljskim psom smanjuje i razinu kortizola, najvjerojatnije oslobađanjem oksitocina, što smanjuje fiziološke reakcije na stres

Samo ga vi nabavite...
Samo ga vi nabavite... (Arhiva)

Djeca vas gnjve da im nabavite psa? Vjerojatno nema roditelja koji se nije suočio s tim zahtjevom, a ako vam treba argument za konačnu odluku, evo jednog - djeca koja imaju psa s kojim mogu spavati, razgovarati i igrati se, rjeđe pate od tjeskobe, pokazuje novo istraživanje objavljeno u časopisu Preventing Chronic Disease.

Znanstvenici iz Medicinskog centra Bassett u Cooperstownu, New York, namjeravali su otkriti koliko kućni ljubimac pomaže djeci. Istraživači su zamolili roditelje djece od 4 do 10 godina da sudjeluju u istraživanju o zdravlju, ali i kućnim ljubimcima. 

"Proučavali smo djecu s psom jer je bio najčešći kućni ljubimci i mogli su prikupiti veliki uzorak ispitanika", rekla je znanstvenica i autorica studije, dr. Anne Gadomski za CBS News.

Studija je uključila 370 djece s psima i 273 djece bez psa. Među 58 posto djece s psom, 12 posto njih pozitivno je ocijenjeno na testu za anksioznost, u usporedbi s 21 posto djece koji nisu imali psa.

Gadomski je objasnila da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdili uzroci i posljedice te je dodala da se kućni ljubimci i mentalno zdravlje djece mogu gledati iz preventivne perspektive

"Interakcija s prijateljskim psom smanjuje i razinu kortizola, najvjerojatnije oslobađanjem oksitocina, što smanjuje fiziološke reakcije na stres. Ovi hormonalni učinci mogu biti temelj uočene emocionalne i bihevioralne prednosti terapije potpomognute životinjama i kućnih ljubimaca", dalje je objasnila.

08.08.2019. 11:01:00
http://metro-portal.hr/zasto-klincima-treba-nabaviti-psa/119961/