Metro-portal.hr

objavljeno 28.06.2017. 15:03:00
SAZNAJEMO

Zašto je zlato postalo najzanimljivija investicija u Hrvatskoj

Ulaskom u Europsku uniju, Hrvatska je prihvatila poreznu politiku prema kojoj je investicijsko zlato oslobođeno PDV-a, a građani ne plaćaju niti porez na dobit ostvarenu prodajom

Investicijsko zlato je zanimljivo svima
Investicijsko zlato je zanimljivo svima (Auro Domus)

Investicijsko zlato posljednjih je godina postalo jedan od najčešće spominjanih pojmova u domaćoj javnosti - svi o zlatu govore, ali rijetko tko ima potpune informacije o ovoj temi. Vrijeme je da razbijemo mitove i odgovorimo na pitanje zašto je zlato postalo najzanimljivija investcija u Hrvatskoj.

Do 2013. godine samo su rijetki znali za investicijsko zlato, a legalnog načina za ozbiljno ulaganje nije bilo - proizvodi od čistog zlata bili su opterećeni visokim porezima i carinama, stoga je kupovati zlatne poluge ili zlatnike bilo neisplativo.

Međutim, od tada do danas situacija se potpuno izmijenila. Ulaskom u Europsku uniju, Hrvatska je prihvatila poreznu politiku prema kojoj je investicijsko zlato oslobođeno PDV-a, a građani ne plaćaju niti porez na dobit ostvarenu prodajom investicijskog zlata. Istovremeno, oporezovane su sve druge investicijske opcije u Hrvatskoj - od štednje, preko dionica do nekretnina, stoga je zlato ostalo jedina domaća "porezna oaza".

Upravo to potaknulo je veći interes Hrvata za kupnjom investicijskog zlata. Tvrtka Auro Domus, najveća hrvatska grupacija u djelatnosti trgovine zlata, ostvarila je u razdoblju od 2013. do 2017. eksponencijalni rast prihoda od prodaje investicijskog zlata: od 0,6 milijuna kuna prihoda ostvarenih 2013. godine do više od 50 milijuna kuna koliko planiraju ostvariti ove godine. Iz ove tvrtke ističu kako sve veći broj ljudi odlučuje uložiti u zlato, za što često koriste sredstva ostvarena prodajom nekretnina ili podizanjem štednje.

No, osim porezne politike, postoji još niz razloga zbog kojih je zlato zaintrigiralo hrvatske kupce - njemu vrijednost raste u vremenima krize i gospodarskih nestabilnosti, pa se cijena zlata utrostručila u proteklih deset godina. Osim toga, početno ulaganje u investicijsko zlato ne mora biti skupo, jer se u webshopu Auro Domusa mogu naći zlatne pločice po cijeni od svega nekoliko stotina kuna.

S obzirom na velik interes za investicijsko zlato, Auro Domus otvorio je i besplatni telefon, pa svi zainteresirani na broju 0800 73 72 mogu saznati sve što ih zanima o ovoj temi, a brojne su informacije dostupne i putem internetskih stranica tvrtke - investicijsko.aurodomus.hr.

28.06.2017. 15:03:00
http://metro-portal.hr/zasto-je-zlato-postalo-najzanimljivija-investicija-u-hrvatskoj/105818/