Metro-portal.hr

objavljeno 14.05.2013. 20:21:00
PODSVIJEST

Zašto je žensko lice lijepo?

Način na koji ljudski mozak procjenjuje privlačnost je univerzalan za sve ljude

Savršene proporcije su uokvirene
Savršene proporcije su uokvirene (Arhiva)

Znanstvenike već dugo muči pitanje na koji način procjenjujemo ljepotu drugih ljudi, jer je upravo privlačnost lista ono što je pogonsko gorivo reprodukcije i opstanka ljudske vrste, pa su pokušali otkriti ključne elemente utvrđivanja ljepote ženskog lica.

Zaključak je da naš mozak ima jedan, univerzalan način procjene ljepote, a dugo se mislilo da se radi o zlatnom rezu starih Grka koji je često korišten kod proporcija u arhitekturi, ali i u umjetnosti. 

No, pokazalo se da to nije točno, već da su idealne proporcije sljedeće: razdaljina između očiju i usta treba biti 36 posto dužine cijelog lica, a razmak između krajeva očiju 46 posto širine lica.

Takve proporcije i njihova percepcija mogu utjecati na vaš izgled kad, recimo, šiškama skratite dužinu lica, ili dužom kosom oko ušiju suzite širinu i prividno dovedete lice u savršene proporcije.

Jednak učinak ima i šminka koja od svakoga može napraviti supermodela, što su vješti vizažisti napravili mnogo puta na YouTubeu.

Još jedan rezultat istraživanja malo iznenađuje, jer ispada da su najljepši ljudi zapravo najprosječniji. Naime, naš mozak od svih lica koje vidimo izvlači ono što je prosječno za sve njih, pa smo zapravo genetski predodređeni da nam je prosječno lijepo. 

14.05.2013. 20:21:00
http://metro-portal.hr/zasto-je-zensko-lice-lijepo/78123/