Metro-portal.hr

objavljeno 21.12.2013. 21:10:00
SAVJETI

Zašto je u blagdansko doba dobro preskočiti večeru

Da, znamo, zvuči kao nemoguća misija, no ipak razmislite o mogućnosti da sljedećih desetak dana preskačete večeru

A da se ipak suzdržite?
A da se ipak suzdržite? (Shutterstock)

Dijeta nakon blagdana je svima već na pameti, jer se pripremamo za naporne dane za stolom. No, kako bi bilo kad ne biste morali na dijetu nakon Nove godine? Sigurno sjajno, no za to je potrebno pridržavati se jednostavne dijete koja vam se, bojimo se, neće svidjeti.

Nije komplicirana, još manje skupa, ne zahtijeva čudnovate namirnice - jednostavno prestanite jesti nakon 16 sati ... Zapravo, cilj dijete je da između ručka i doručka sljedećeg dana prođe 14 sati, pa vi sami podesite obroke.

Zašto biste to radili? Osim što ćete na taj način izgubiti kilograme umjesto da ih nabacite preko blagdana, ta dijeta ima i druge korisne učinke. 

Naravno, prvi je mršavljenje, jer će tijelo koje ne dobiva hranu nakon 16 sati morati početi sagorijevati masnoće kako bi imalo energije. Rezultati na početku nisu spektakularni, da ne bi bilo zabune, ali i ovdje je riječ o stvaranju navike koja će na duge staze donijeti puno koristi. Naime, na ovaj način kilogrami odlaze polakše, što daje koži vremena da se prilagodi i sprječava nastanak strija i ružne nabore viška kože.

Ako se pridržavate ovakvog režima prehrane, smanjit ćete količinu masnoća u tijelu, povećati elastičnost kože, ojačati kosti i sniziti kolesterol u krvi. Uz to, srce će raditi bolje, nećete biti umorni i pojačat će vam se imunitet.

Možda ni to nije dovoljno da vas uvjeri da preskačete večeru? Glad stimulira proizvodnju hormona rasta i melatonina, što će sve utjecati na čišćenje organizma od toksina, jaču proizvodnju kolagena koji će vašem licu vratiti sjaj i glatku kožu, učinkovito vas pomlađujući. Ovo sigurno zvuči kao sjajan motivator za ukidanje večere. 

Zbog povećane proizvodnje melatonina, hormona sna imat ćete bolji i zdraviji san, koji je temelj obnove tijela, stoga, zaboravite na večeru, vrijeme je za pomlađivanje i zdraviji život.

21.12.2013. 21:10:00
http://metro-portal.hr/zasto-je-u-blagdansko-doba-dobro-preskociti-veceru/82305/