Metro-portal.hr

objavljeno 23.02.2018. 15:01:00
KRENITE!

Zašto je trčanje genijalno za zdravlje

Miševi koji su pod stresom vježbali te oni koji su vježbali bez stresa imaju istu kvalitetu pamćenja, ali miševi koji su vježbali imaju manje otšećenja na mozgu od onih koji nisu

Trčite, to je sve što ćemo vam reći... :)
Trčite, to je sve što ćemo vam reći... :) (Shutterstock)

Trčanje ima toliko blagotvoran utjecaj na ljudsko zdravlje da je pravo čudo kako to svi ne radimo - naime, osim što jača imunitet, skida kilograme, nabija kondiciju i povećava dobro raspoloženje, trčanje blagotvorno utječe i na pamćenje.

Upravo je takav rezultat dala najnovija studija provedena na Sveučilištu Brigham Young u kojoj su znanstvenici proveli eksperiment na miševima  koje su podijelili u četiri skupine: jedni su mirovali, drugi su vježbali, ali da nisu bili izloženi stresu, treći su vježbali izloženi stresu, a četvrti su mirovali pod stresom.

Stresne situacije kojima su bili izloženi uključivale su plivanje u hladnoj vodi, trčanje u kolutu i hodanje po nakošenoj površini. Istovremeno, praćeno je stanje njihova mozga.

Ispostavilo se da miševi koji su pod stresom vježbali te oni koji su vježbali bez stresa imaju istu kvalitetu pamćenja, te da miševi koji su vježbali imaju manje otšećenja na mozgu od onih koji nisu. 

"Ohrabrujuće je znati da možemo izbrisati utejcaje stresa na naš mozak jednostavno trčeći"; objašnjava Jeff Edwards, voditelj studije. Kronični stres slabi sinapse u mozgu i tako negativno utječe na naše pamćenje. Trčanje ih jača. 

Prilično nov pristup onoj o joggiranju mozga, nije li?

23.02.2018. 15:01:00
http://metro-portal.hr/zasto-je-trcanje-genijalno-za-zdravlje/110502/