Metro-portal.hr

objavljeno 31.01.2019. 20:01:00
EH, DA...

Zašto je tako teško prekinuti lošu vezu

Glavni razlog jest taj što stalno zamišljamo da ne možemo napustiti određenu osobu jer ona ovisi o nama i ne može se bez te veze

Vrijeme je da krenete dalje
Vrijeme je da krenete dalje (Pixabay)

Prekid veze je stresan, naročito ako je sve izgledalo kao u bajci - no kada primjetite da vaša veza polako blijedi i osjećate da više niste sretni, morate priznati sami sebi da je vrijeme za razlaz... što definitivno nije lako.

Nekoliko psihologa sa sveučilišta u SAD odlučili su istražiti problem američkih parova i samaca. Nemogućnost okončanja odnosa ne proizilazi iz straha od usamljenosti, već puno više od činjenice da smo u biti samci po prirodi.

"Mi jednostavno ne želimo povrijediti naše partnere i zaista brinemo o potrebama druge osobe. Međutim, postojale su neke sumnje oko jasnog čitanja signala, činjenica da smatramo da je osoba ovisna o nama je vrlo relativna i nije uvijek u skladu sa stvarnim stanjem stvari. Provodimo previše vremena analizirajući koliko će joj rastanak biti bolan. Čini nam se da je rastanak priznanje neuspjeha i mi jednostavno stvaramo začarani krug", kaže Samantha Joel sa sveučilišta američke države Utah.

Ona dodaje kako je glavni razlog taj što stalno zamišljamo da ne možemo napustiti određenu osobu jer ona ovisi o nama i ne može se bez te veze.

Istraživanja su pokazala da što više druga polovina izgleda ovisnija o nama, to se više kajemo prije nego što prekinemo odnos.

Upravo iz tog razloga često se događa da ostajemo u vezi jer nam je stalo do potreba druge osobe - ne misleći pritom na sebe i svoje osjećaje.

31.01.2019. 20:01:00
http://metro-portal.hr/zasto-je-tako-tesko-prekinuti-losu-vezu/116700/