Metro-portal.hr

objavljeno 29.06.2016. 09:01:00
MLJAC

Zašto je riba tako zdrava?

Konzumiranje omega 3 masnih kiselina kojima su osobito bogate neke vrste ribe poput lososa, sardina i inćuna, smanjuje rizik od smrtnog ishoda srčanog udara,

Losos je uvijek dobar izbor
Losos je uvijek dobar izbor (Shutterstock)

Riba je izuzetno zdrava i trebalo bi je konzumirati dva puta tjedno, bombardiraju nas oglasi i savjeti stručnjaka, no rijetko se zna zašto je to zapravo tako.

U cijeloj su priči najvažnije omega-3 masne kiseline koje sadrži riba poput inćuna, lososa ili sardine, redom ukusnih zalogaja s roštilja ili na druge načine, a znanstvenici su potvrdili cijeli niz koristi za organizam koje donosi ovakav način prehrane.

Analiza rezultata 19 ranijih istraživanja provedenih u 16 zemalja utemeljenih na analizi krvi ispitanika dala je vrlo zanimljive zaključke u vezi srčanih bolesti i konzumacije ribe bogate omega-3 masnim kiselinama.

Znanstvenici nisu ustanovili korelaciju između omega 3 masnih kiselina u krvi i manje opasnosti od srčanih udara koji ne završe fatalno, ali su ustvrdili da postoje specifični mehanizmi koje su povezali s manjim brojem smrtnih ishoda od srčanog udara.

"Rezultati utemeljeni na ovako velikom broju istraživanja daju nam dosad najpotpuniju sliku o preventivnom učinku omega 3 kiselina i kardiovaskularnih bolesti", rekla je suautorica studije i znanstvenica Liana Del Gobbo sa Stanford University.

"Rezultati raznih istraživanja bili su slični bez obzira na životnu dob, spol, rasu, prisutnost ili izostanak bolesti poput dijabetesa, uzimanja lijekova za smanjenje kolesterola ili jednostavno acetilsalicilne kiseline", kazala je.

"I ponovno rezultati ukazuju na važnost konzumiranja ribe bogate omega 3 masnim kiselinama u sklopu zdravog načina prehrane", kazao je dr. Dariush Mozaffarian, doajen Fakulteta nutricionizma na bostonskom Tufts University, koji je vodio studiju.

Osim što je bogata omega 3 kiselinama, riba opskrbljuje organizam specifičnim proteinima, vitaminom D, selenijem i brojnim mineralima.

 

29.06.2016. 09:01:00
http://metro-portal.hr/zasto-je-riba-tako-zdrava/98859/