Metro-portal.hr

objavljeno 18.02.2016. 17:38:00
STRAŠNO

Zašto je pšenica loša za nas

Pšenica se od biljke koja nas hrani pretvorila u biljku koja nas ubija, jer su velike korporacije stalnim križanjem stvorili takve sorte ...

Što su nam napravili od pšenice?
Što su nam napravili od pšenice? (Shutterstock)

Pšenica, namirnica koju konzumiramo na dnevnoj bazi prema najnovijim istraživanjima može negativno utjecati na zdravlje kože, zglobova i podignuti šećer u krvi. 

Kardiolog William Davis tvrdi kako glavni razlozi zbog kojih ljudi odlučuju jesti žitarice, nisu dovoljno uvjerljivi da pšenica postane sastavni dio nečije prehrane, te da se današnja pšenica uvelike razlikuje od one koja se konzumirala prije dva stoljeća.

'U pšenici nema ništa što se ne može naći u ostalim namirnicama, iste te hranjive tvari koje se nalaze u njoj možete dobiti i iz zdravijeg voća i povrća, pa bi izbor trebao biti očigledan', navodi doktor Davis koji upozorava na tri loše posljedice koje izaziva konzumacija pšenice.

Amilopektin - ugljikohidrat koji je dominantan u pšenici povisuje razinu šećera u krvi više od običnog šećera i može dovesti do dijabetesa.

Gluten - celijaklija zapravo nije dobro istražena bolest, tako da ni ne znamo koje sve negativne učinke ima na naše zdravlje. Ovaj protein u modernoj je pšenici bitno prisutniji nego, primjerice, prije pedesetak godina kad ga je bilo pedesetak puta - manje!

Ugljikohidrati - smatramo ih dobrima jer su složeni, duže se razgrađuju, sporije ulaze u krvotok i na taj način reguliraju razinu šećera u krvi. S druge strane, velika količina škroba koji se također pretvara u šećere djelovanjem enzima povisuje razinu inzulina i aktivira žlijezde na proizvodnju masnoće, pa će koža biti masnija i puna akni.

I eto, tako su nam velike korporacije svojim "hibridima" od glavne žitarice napravili - otrov.

18.02.2016. 17:38:00
http://metro-portal.hr/zasto-je-psenica-losa-za-nas/96581/