Metro-portal.hr

objavljeno 15.03.2016. 13:24:00
SUZE

Zašto je plakanje dobro za nas?

Plakanje je dobra stvar za naš organizam i zapravo se vrlo štetno suzdržavati, no što možemo kad živimo u društvu u kojem "dečki ne plaču, to je za curice" ...

I frajeri trebaju plakati, obavezno
I frajeri trebaju plakati, obavezno (Arhiva)

Plakanje je nešto što se muškarcima praktički brani, barem u našim krajevima, a ženama je dopušteno, pa ne čudi podatak da žene godišnje plaču gotovo 7 puta više od muškaraca - "jači spol" radi to 7 puta, a "nježniji" 47 puta tijekom godine.

No, suzdržavanje od plakanja je potpuno pogrešno, kažu stručnjaci i navode razloge zašto nije loše pustiti suzu, pa makar i ne bila za zagorske brege ...

Čistimo nos i snižavamo tlak - kako suze prolaze suznim kanalom i nazalnim putevima, dolaze u kontakt sa sluzi koja otežava disanje, omekšavaju je i možete je lakše ispuhati kroz nos. a uz to dokazano snižava broj otkucaja srca i krvni tlak.

Čistimo oči - očne jabučice moraju biti vlažne kako bi se oči zaštitile od prašine i prljavštine, a suze to sjajno ispiru.

Detoksikacija - vjerovali ili ne, plakanje je prirodni proces detoksikacije tijekom kojega suze ispiru kemikalije nagomilane tijekom proživljavanja emocionalnog stresa

Postajemo sretniji - nakon tuge i plača, kojima niste pokazali slabost nego upravo snagu za suočavanje s negativnim osjećajima, osjećamo se sretnije i bolje. Ako ste "frajer koji ne plače" isprobajte, garantirano radi.

Rješavamo se stresa - plakanje nam donosi osjećaj olakšanja, jer se učinkovito rješavamo napetosti, stresa i tjeskobe, a pritom ćemo i razbistriti um. Uz to, ako se suzdržavamo, šansa da ćemo jednom puknuti k'o šibica je ogromna ... Samo 8.4 posto ljudi nakon plakanja osjeća se gore, a golemih 88.8 posto bolje, pa vi vidite što ćete odabrati.

Stoga, kad suze krenu - pustite ih na najjače, dobro je za vas.

15.03.2016. 13:24:00
http://metro-portal.hr/zasto-je-plakanje-dobro-za-nas/96991/