Metro-portal.hr

objavljeno 11.12.2013. 22:01:00
HEH

Zašto je pesimizam ponekad dobar za nas

Naveliko se piše o prednostima optimizma i veselijeg pristupa životu, no i pesimisti imaju svoje adute

Pesimisti dulje žive i imaju bolje brakove
Pesimisti dulje žive i imaju bolje brakove (Arhiva)

Stalno se govori o tome kako je sjajno biti optimist, jer imate jači imunitet, manju šansu za srčani udar, zdraviju razinu kolesterola, ljepši osmijeh na licu i još stotinu drugih stvari, a za pesimiste je u ilustracijama obično rezervirano neko crnilo.

No, je li to baš tako? Izgleda da nije, pogotovo kad pogledamo istraživanja na tu temu koja su donijela neke iznenađujuće rezultate. 

Recimo, pesimisti u prosjeku imaju bolji i sretniji brak od optimista, vjerovali ili ne. Malo negativnog razmišljanja i opreza uvijek dobro dođe, a pogotovo u vezama. Optimizam, štoviše, sprječava razrješavanje nekih problema zbog prirode svog stava koji nije uvijek realan, pa kad se stvari izjalove i krenu u drugom smjeru od zamišljenog, veza neumitno propada. 

S druge strane, pesimisti imaju manja očekivanja, oprezniji su i predostrožniji, tako da se trude sve probleme sasjeći u korijenu kako ne bi prerasli u čudovišta. Znanstvenici kažu da se takav pristup više isplati.

Pesimisti, u prosjeku, žive dulje i kvalitetnije upravo zbog manjih očekivanja od budućnosti i odsustvu stresa zbog neispunjenih ambicija. Uz to, pesimisti žive opreznije i na vrijeme poduzimaju sve što je potrebno kako bi smanjili rizik od raznih bolesti. Optimisti zbog stava imaju bolje predispozicije za dulji život, ali kako misle da se bolesti događaju drugima, gotovo da i nema prevencije, što na kraju završava podatkom s početka odlomka. 

Pesimističan pogled na svijet smanjuje i anksioznost i stres jer su takvi ljudi uvijek spremni na iznenađenja pa reagiraju puno smirenije od optimista, što u konačnici rezultira većom produktivnošću.

Sve u svemu, nije tako loše biti pesimist ... 

11.12.2013. 22:01:00
http://metro-portal.hr/zasto-je-pesimizam-ponekad-dobar-za-nas/82115/