Metro-portal.hr

objavljeno 14.11.2013. 16:09:00
COOL

Zašto je nostalgija dobra za zdravlje

Jeste li primjetili da oni koji se stalno prisjećaju starih dobrih vremena sa sjetom uglavnom žive jako, jako dugo?

Nostalgija povećava samopouzdanje
Nostalgija povećava samopouzdanje (Arhiva)

Svaka obitelj ima barem jednog starijeg člana koji već desetljećima izgleda jednako staro, stalno priča o dobrim (boljim) starim vremenima i nostalgično se prisjeća svoje mladosti u maniri Broja 1 iz grupe TNT.

Iako su takvi predmet podsmijeha, kad malo bolje pogledate njihov rodni list, shvatit ćete da su zapravo izuzetno zdravi i čili za svoje godine, a istraživanje provedeno na Sveučilištu Southampton pokazalo je da je za to zaslužna - nostalgija.

Naime, nostalgija povećava samopouzdanje povezano s optimizmom, jer nam sjećanja iz prošlosti pomažu da održimo osjećaj vlastite vrijednosti i daju nam bolji pogled na budućnost, kažu znanstvenici. 

U istraživanju se pokazalo da se tijekom prisjećanja na "dobra stara vremena" koristi znatno veći broj optimističnih riječi nego u običnim pričama o svakodnevici.

Prisjećanje na prošlost pokazalo se već u prethodnim istraživanja kao sjajan način očuvanja zdravlja i poboljšanja pamćenja, pa je možda vrijeme da i vi počnete daviti ljude oko sebe svojim dogodovštinama iz mladosti.

14.11.2013. 16:09:00
http://metro-portal.hr/zasto-je-nostalgija-dobra-za-zdravlje/81602/