Metro-portal.hr

objavljeno 18.09.2012. 21:40:00
MESOJEDI

Zašto je ipak dobro jesti meso

Konzumacija crvenog mesa može izazvati cijelu paletu kroničnih bolesti, ukoliko prehrana nije uravnotežena

Meso ima i prednosti i mana
Meso ima i prednosti i mana (FreeDigitalPhotos)

Kako konzumacija mesa sve više dolazi u pitanje zbog nedostatka vode i problema s uzgojem koji bi se mogli pojaviti u bliskoj budućnosti, sve je više znanstvenika koji predviđaju da će ljudi morati postati vegetarijanci.

I sada mnogi upozoravaju da je proizvodnja mesa na današnji način štetna jer povećava emisije stakleničkih plinova, a konzumacija crvenog mesa može izazvati cijelu paletu kroničnih bolesti, ukoliko prehrana nije uravnotežena.

Nećemo ulaziti u polemiku jesu li biljne bjelančevine bolje od životinjskih, a male promjene u režimu prehrane i rjeđi mesni obroci mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje. Medical Daily donio je nekoliko prednosti mesnih obroka koje se ne mogu zanemariti:

Bjelančevine iz mesa su korisne za organizam, jer grade tkiva i proizvode antitijela, štiteći na taj način organizam od infekcija. Uz to, meso sadrži esencijalne aminokiseline koje nije moguće dobiti na drugi način.

Meso je puno hranjivih tvari i važnih minerala, poput selena, željeza i cinka. Selen razgrađuje masnoće u tijelu, cink je nužan u formiranju tkiva, a željezo za formiranje hemoglobina koji prenosi kisik po cijelom tijelu.

U mesu se najčešće mogu naći vitamini A, B i D koji čuvaju vid, jačaju kosti i zube i sudjeluju u izgradnji središnjeg živčanog sustava.

Sve u svemu, u mesu ima dovoljna količina zdravih sastojaka da se ne može tek tako izbaciti iz prehrane, no kao i u svemu, i u konzumaciji mesa treba biti umjeren.

18.09.2012. 21:40:00
http://metro-portal.hr/zasto-je-ipak-dobro-jesti-meso/73962/