Metro-portal.hr

objavljeno 02.06.2017. 09:01:00
ZNATE LI?

Zašto je doručak najvažniji obrok u danu

Preskakanje doručka, upozoravaju znanstvenici, može dovesti do srčanog i moždanog udara, visokog kolesterola i visokog krvnog tlaka te dijabetesa i pretilosti

Nemojte preskakati doručak
Nemojte preskakati doručak (Arhiva)

Doručak se stalno spominje kao najvažniji obrok u danu, tako da vjerojatno nema pismene osobe koja nije naletjela na taj podatak dovoljno puta da ga zapamti, no i dalje ima velik broj ljudi koji ga preskače i na taj način šteti svom zdravlju.

Stoga vrijedi znati zašto je to tako, a kako bi se kvalitetno informirali, prenosimo vam rezultate istraživanja na tu temu provedenog na poznatom Sveučilištu Columbia.

Preskakanje doručka, upozoravaju znanstvenici, može dovesti do srčanog i moždanog udara, visokog kolesterola i visokog krvnog tlaka te dijabetesa i pretilosti. 

Otkrili su da osobe koje preskaču doručak imaju 27 posto veće šanse da dobiju srčani udar te 18 posto veće šanse za moždani udar, pokazala je studija.  

"Dobar tajming obroka dobro utječe na naš unutarnji sat i metabolizam, stoga je pripremanje zdravog doručka vrlo važno za zdravlje. To može biti domaći smoothie ili muffin od cjelovitog brašna ili pak pahuljice.

Predlažemo vam da pametno jedete, planirate obroke i vrijeme kad ćete ih jesti kako bi izbjegli emocionalno prejedanje. Mnogi su shvatili da su emocije okidač za prejedanje.

No, tu nije kraj. Naime, emocionalno prejedanje uvijek podrazumijeva visokokaloričnu hranu koja nema nikakvu nutritivnu vrijednost", objasnila je znanstvenica Marie-Pierre St-Onge koja je provela istraživanje.

Pravilna i izbalansirana prehrana kreće s doručkom. Važno je da on bude hranjiv kako bi tijelo moglo dobro funkcionirati i kako bi razina šećera u krvi bila stabilna cijeli dan.Jedan obrok vuče drugi, stoga zdravo i u miru doručkujte.

02.06.2017. 09:01:00
http://metro-portal.hr/zasto-je-dorucak-najvazniji-obrok-u-danu/105303/