Metro-portal.hr

objavljeno 09.05.2019. 18:01:00
HEH

Zašto je dobro razgovarati s - kućnim ljubimcima

Interakcija s ljubimcima smanjuje rizik bolesti povezanih sa samoćom, a dokazano je da je samoća jednako opasna kao pušenje 15 cigareta dnevno te je u rangu pretilosti

Popričajte malo s njima...
Popričajte malo s njima... (Arhiva)

Razgovarate li sa svojim kućnim ljubimcem? Osjećate li se ponekad malo bedasto jer ga grlite i tepate, štoviše, razgovarate s njim kao s osobom? Ili se smijete onima koji to rade? U bilo kojoj varijanti, nemojte, jer zapravo radite jako dobru stvar za svoje zdravlje.

Naime, interakcija s ljubimcima smanjuje rizik bolesti povezanih sa samoćom, a upravo su zato znanstvenici na prvom summitu o društvenoj izolaciji i ljubimcima pokušali dočarati važnost komunikacije s ljubimcima.

Dokazano je da je samoća jednako opasna kao pušenje 15 cigareta dnevno te je u rangu pretilosti.

Nancy Gee, stručnjakinja koja je sudjelovala na summitu, objasnila je da razgovor s ljubimcima tipično i zdravo ponašanje.

"Kad razmišljamo o samoći, jasno je da trebamo nekoga za koga bi se vezali, a ljubimci dosežu taj ideal", rekla je i dodala da s ljubimcima "nema brige oko odanosti ili osuđivanja. Tako je kako je" i zato ljudima odgovaraju.

Tvrdnju o važnosti životinja za mentalno zdravlje potvrdili su i rezultati in online istraživanja provedenog na više od 2000 ljudi.

  • 54 posto ispitanika potvrdili su da im životinje pomažu da se povežu s drugim ljudima
  • 51 posto ispitanika je objasnilo da su manje sramežljivi zbog ljubimaca
  • jedan od četiri vlasnika ljubimaca priznaju da su uzeli ljubimca jer su dobri za mentalno zdravlje

​Prednosti kućnih ljubimaca na naše zdravlje već su itekako poznate. Ljubimci nam daju osjećaj sigurnosti, a dokazano je da osobe s Alzheimerom koje imaju životinju u kući imaju manje napadaja tjeskobe. Čak i djeca s ADHD-om imaju dokazane prednosti od držanja ljubimaca u kući.

09.05.2019. 18:01:00
http://metro-portal.hr/zasto-je-dobro-razgovarati-s-kucnim-ljubimcima/118367/