Metro-portal.hr

objavljeno 06.10.2015. 13:23:00
GROZNO :)

Zašto je dobro prestati piti alkohol

Bilo da svaku večer popijete čašu vina ili da imate naviku popiti nekoliko piva, alkohol može postati problem ako ga se konzumira previše. Zato ako ste odlučili prestati piti možete računati na brojne korisne efekt

Alkohol je omiljen u našim krajevima
Alkohol je omiljen u našim krajevima (DeviantArt)

Prestanak pijenja alkohola, makar i na nekoliko tjedana, vrlo je dobra ideja, tvrde znanstvenici, naročito ako ga inače konzumirate u količinama koje su veće od dnevno preporučenog limita.

Jasno nam je da ovakva ideja u Hrvatskoj nije pretjerano dobrodošla, no svejedno vrijedi spomenuti neke korisne učinke ovakvog postupka.

Za početak, spavat ćete kvalitetnije - pijenje alkohola prije spavanja povećava stvaranje alfa valova u mozgu što zapravo znači da dolazi do poremećaja sna. Uz to, dokazano je da alkohol pomaže ljudima da zaspu, ali da kvari kvalitetu sna nakon početnog dijela spavanja.Odustanete li od alkohola budit ćete se svježiji i odmorniji svakog jutra.

Ništa manje važna nije ni činjenica da ćete manje pojesti za večeru - naime, alkohol pojačava osjećaj gladi, jer pojačava sva naša osjetila. Zato nakon samo dva pića prosječna osoba može pojesti do 30 posto više hrane nego  kada nije konzumirala alkohol.

Dobro je znati i da ćete izgubiti kilograme - alkohol, iako je u tekućem stanju, sa sobom donosi mnogo kalorija. Primjerice jedna margarita ima čak 300 kalorija koje dolaze uglavnom iz šećera. Izbacite alkohol, nemojte ga zamijeniti slatkišima i izgubite kilograme.

Što se tiče izgleda, koža će vam izgledati zdravije - samo nekoliko dana nakon što prestanete piti alkohol vaša koža bit će hidratizirana. To je zato što alkohol djeluje kao diuretik pa zbog njega češće mokrite. Zbog gubitka vode u tijelu može se dogoditi da se koža na vašem licu isuši. Prestankom konzumacije voda će vratiti hidratizirani izgled vašoj koži.

I da, za kraj - imat ćete više novaca, naravno.

06.10.2015. 13:23:00
http://metro-portal.hr/zasto-je-dobro-prestati-piti-alkohol/94304/