Metro-portal.hr

objavljeno 03.06.2013. 11:39:00
IZVOR ZDRAVLJA

Zašto je dobro jesti meso?

Meso je zasitno i bogato bjelančevinama, zdravim mastima, vitaminima i željezom, nije krivo za pretilost

Meso
Meso (Free Digital Photos)

Mišljenja su podijeljena. Jedni ne mogu bez mesa, a drugima pada mrak na oči kada se sjete životinja u uzgoju. No, činjenica je da ne postoje dokazi o štetnosti umjerene konzumacije mesa za zdravlje, dok su koristi neosporne. Konačna odluka ovisi o osobnom uvjerenju. Navodimo zašto je (iz zdravstvenih razloga) dobro jesti meso.

Željezo

Željezo je neophodan mineral za ljudski organizam. Sudjeluje u prijenosu kisika do svih stanica u organizmu, preventivno djeluje na nastanak infekcija, daje energiju itd. Iako se željezo nalazi i u povrću, organizam najbolje može iskoristiti upravo željezo iz mesa, pri čemu je najbolje crveno meso. Apsorpciju poboljšava vitamin C.

Visoko kvalitetni proteini

Meso se u prosjeku sastoji od 20% bjelančevina, a dodatna prednost je što organizam najbrže apsorbira upravo bjelančevine iz mesa. Visoko kvalitetne bjelančevine važne su za mišiće i ispravno funkcioniranje organa.

Vitamini

Vitamini nas najčešće asociraju na voće i povrće, ali je i meso bogato vitaminima, pogotovo A i B1. Jedan svinjski odrezak pokriva preporučenu dnevnu dozu vitamina B1 koji tijelu daje energiju. Nedostatak tog vitamina dovodi do umora i srčanih problema.

Esencijalne masti

Masnoće imaju lošiji imidž nego što zaslužuju, što je otvorilo prostor brojnim light proizvodima s niskim udjelom masti. Međutim, organizam ne može bez esencijalnih, nezasićenih masnih kiselina. Masti mesu ujedno daju sočnost i bolji okus.

Meso nije krivo za pretilost

I vegetarijanci mogu imati problema s debljinom. Pretilost je povezana s neravnomjernim unosom i potrošnjom kalorija pa su joj podjednako skloni ljubitelji i mrzitelji mesa. Ključna je umjerenost, kako u konzumaciji mesa tako u vegetarijanskoj prehrani.

Zasitnost

Meso je vrlo zasitno, uglavnom zbog visokog udjela bjelančevina. Napadaji gladi i potreba za međuobrocima tako se smanjuju, za razliku od nekih drugih namirnica koje pružaju kratkotrajan osjećaj sitosti.

03.06.2013. 11:39:00
http://metro-portal.hr/zasto-je-dobro-jesti-meso/55834/