Metro-portal.hr

objavljeno 05.04.2016. 18:02:00
MA DA?!

Zašto je dobro imati bradu?

Ma kako to vama zvučalo na prvu, bradonje imaju čišće lice, a to se pogotovo odnosi na raznorazne bakterije koje vam mogu zagorčati život

Zaboravite na brijanje, brada je zdravija za vas
Zaboravite na brijanje, brada je zdravija za vas (FreeDigitalPhotos)

Brada na muškarcu, naročito ako je njegovana, daje jedan potpuno drugačiji izgled, što je i nagnalo hipstere da u zadnje vrijeme puštaju brade. No, osim toga, brada je izuzetno korisna i za ono za što ne biste nikad vjerovali - higijenu.

Naime, kako navodi novo istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of Hospital Infection", veća je vjerojatnost da će glatko obrijani muškarci na licu nositi bakterije otporne na antibiotike, nego oni koji imaju bradu.

Testirani su uzorci s 400 bradatih i obrijanih liječnika i bolničkog osoblja, a čak je triput veća vjerojatnost da će oni bez brade nositi bakteriju MRSA-u, otpornu na meticilin. Vjerojatnije je da će obrijani na svojim obrazima imati kolonije zlatnog stafilokoka, bakterije koja uzrokuje infekcije kože i dišnih puteva.

Superbakterije, one koje postaju otporne na antibiotike, postaju sve veći problem i svijet se trudi pronaći rješenje kako se ne bi situacija otela kontroli. Godišnje takve bakterije ubiju gotovo 700.000 ljudi.

05.04.2016. 18:02:00
http://metro-portal.hr/zasto-je-dobro-imati-bradu/97387/