Metro-portal.hr

objavljeno 09.10.2013. 09:02:00
EH, DA ...

Zašto je dobro čekati u redovima

Stariji će se prisjetiti redova iz socijalističkog djetinjstva uz pokoju psovku i pitanje - zašto bi to bilo dobro?

Čekanjem u redu razvija se tolerancija
Čekanjem u redu razvija se tolerancija (Shutterstock)

Ako spadate među one kojima je čekanje u bilo kakvom redu u rangu smrtne kazne, mislite da ćete zadaviti tetu na blagajni ili vozače ispred vas, vrijeme je da promijenite stav i shvatite da vam to jača karakter.

Tako barem tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Chicago koji tvrde da je koncept čekanja pred nestankom u modernom svijetu gdje je sve okrenuto trenutnom zadovoljavanju potreba, od zadovoljstva do informacija.

Takav je model sveo toleranciju na minimum i napravio od ljudi hodajuće bačve baruta koje eksplodiraju na svako čekanje, bilo to na telefonu, u banci ili na semaforu, dok je čekanje u stvari proces koji razvija strpljenje.

Zašto bi strpljenje trebalo biti dobra stvar?

Odgovor je jednostavan, pokazala su testiranja, jer kad čekate ono što želite to na kraju i cijenite više nego da ste to dobili odmah. Uz to, čekanje u nekom redu daje nam priliku za razmišljanje, primjerice, ako čekamo na blagajni u trgovini možemo još jednom pregledati sve što mislimo kupiti i možda donijeti neke racionalnije i razumnije odluke. 

Jedan od eksperimenata je bio naročito zanimljiv: ispitanici su mogli odabrati žele li 200 kuna odmah ili 250 za mjesec dana. Analiza ispunjenih upitnika nakon dobivanja novca jasno je pokazala da su oni koji su se odlučili za čekanje neusporedivo zadovoljniji od onih koji su novac uzeli odmah, a i pametnije su ga iskoristili.

Stoga, kad opet zaglibite u jutarnjoj gužvi, izvadite omiljeni CD i prepustite se uživanju u glazbi, umjesto da trubite i psujete, dan će vam početi puno bolje.

09.10.2013. 09:02:00
http://metro-portal.hr/zasto-je-dobro-cekati-u-redovima/80930/