Metro-portal.hr

objavljeno 27.09.2015. 20:01:00
ZANIMLJIVO

Zašto je dobro biti mrzovoljno gunđalo?

Optimizam privlači sreću, no mrzovoljnost uspjeh – tako bi se mogli sažeti rezultati vrlo zanimljivog australskog istraživanja

Pesimisti ipak imaju razloga za zadovoljstvo
Pesimisti ipak imaju razloga za zadovoljstvo (Shutterstock)

Optimizam je dobar za ljude iz više razloga, no to ne znači da je pesimizam loš, pogotovo ako želite biti uspješni u životu, pokazalo je autstralsko istraživanje. Naime, zaključak znanstvenika je vrlo zanimljiv - prava doza negativnosti čini ljude odlučnijima, a zbog pesimizma ujedno i pažljivije slušaju te su općenito bolji u komunikaciji.

Štoviše, pokazalo se da u stresnim situacijama gunđala plivaju kao ribe u vodi, za razliku od vječnih optimista, jer su promišljeniji i daleko bolje percipiraju svoju okolinu i, posljedično, reagiraju puno kvalitetnije.

Već je u cijelom nizu prijašnjih istraživanja dokazano kako pesimisti bolje uočavaju detalje i puno preciznije čitaju izraze lica sugovornika, pa se na temelju tih rezultata može lako shvatiti zašto su neki od najvećih vođa u povijesti bili - pesimisti.

Istraživači su naveli primjer Winstona Churchilla koji je bio poznat po svojim depresivnim epizodama koje nije shvaćao tragično, nego ih je upravo koristio kako bi okrenuo neku tešku situaciju u svoju korist.

Stoga, ako vam je čaša uvijek napola prazna, ne očajavajte - to je znak da možete postati vrlo uspješni.

27.09.2015. 20:01:00
http://metro-portal.hr/zasto-je-dobro-biti-mrzovoljno-gundjalo/94128/