Metro-portal.hr

objavljeno 20.09.2019. 15:01:00
SAVJETI

Zašto je dobar isprekidani post?

Osim što učinkovito skida kilograme, isprekidani ili povremeni post snižava loš kolesterol, krvni tlak, topi abdominalne masnoće i ublažava upale u organizmu

Koristi za zdravlje su velike
Koristi za zdravlje su velike (Shutterstock)

Isprekidani post iliti povremeni post novi je hit na tržištu dijeta, a kako ne uključuje neke egzotične namirnice skupe do bola i čudne ideje o prehrani, postao je vrlo prihvatljiv onima koji se bore s viškom kilograma.

Uz to, on je logičan nastavak prakse koju promiču gotovo sve religije - dan bez prehrane je u temeljima kršćanstva, a kod muslimana imamo i cijeli mjesec... Ništa manje važna činjenica ne smije se odbaciti - većina dugovječnih naroda takva je upravo zahvaljujući tome što povremeno poste.

Dakle, koje su koristi isprekidanog posta? Kako kažu stručnjaci, osim što učinkovito skida kilograme, isprekidani ili povremeni post snižava loš kolesterol, krvni tlak, topi abdominalne masnoće i ublažava upale u organizmu.

U studiji je sudjelovalo 60 zdravih volontera koji su bili podijeljeni u dvije grupe. Jedna je prakticirala isprekidani post, a druga, kontrolna, je jela uobičajeno. Istraživanje je trajalo četirti tjedna, no ispitanici koji su prakticirali isprekidani post, na tom režimu prehrane su bili već šest mjeseci.

"Prednost nam je bila to što je 30 ispitanika prakticiralo isprekidani post šest mjeseci jer nam je omogućilo da sagledamo dugoročne učinke posta na organizam", kažu za portal Tech Explorist znanstvenci koji su proveli istraživanje. Fokusirali su se na tjelesnu težinu  i molekularne mehanizme. 

"Rezultati studije su bili jasni. U četiri tjedna ispitanci koji su bili na isprekidanom postu su skinuli 3,5 kilograma (...) Kod njih smo zabilježili i manje kolesterola, niži sistolički krvni tlak, manje abdominalnih masnoća te niže parametre upala, no na početku istraživanja. 

"Smanjenje svih ovih parametara povezano je s pozitivnim učinkom na zdravlje", kaže Frank Madeo sa Sveučilišta u Grazu.

"Također smo zabilježili redukciju hormona štitnjače T3 i porast hormona THS kod osoba na postu. Ovo je dosad već kroz studije već više puta povezano s dugovječnošću", dodaje Madeo. 

Osoba koja prakticira isprekidani post jest će svaki drugi dan ili će jesti normlano kroz tjedan, a vikendom postiti. Ovo nisu jedini načini prakticiranja posta. Dinamku posta osoba određuje kako njoj najviše odgovara. U dane kada ne jede, pit će vodu, gorku crnu kavu, nezašećereni zeleni čaj i sokove od voća i povrća. 

20.09.2019. 15:01:00
http://metro-portal.hr/zasto-je-dobar-isprekidani-post/120794/