Metro-portal.hr

objavljeno 02.02.2014. 21:31:00
BOLJE RANO NEGO KASNO

Zašto je bolje vježbati ujutro nego navečer

Što mislite, je li bolje vježbati rano ujutro prije posla ili kasno navečer kad se s njega vratite?

U koje doba dana najčešće vježbate?
U koje doba dana najčešće vježbate? (Deviantart)

Realno gledajući, jako je malo istraživanja koja dokazuju da je vježbanje ujutro bolje od vježbanja navečer i obrnuto. Da se razumijemo, dokaza je mnogo, ali su poprilično kontradiktorni. Još uvijek nije sasvim jasno je li metabolizam bolji u ranim jutarnjim satima ili u predvečerje. zato mislimo da je najbolje osloniti se na logiku i zdrav razum, a vi nam recite slažete li se s nama, a ako ne, zašto.

Uzmimo kao primjer sljedeću situaciju: Ivan radi od devet do pet s tim da mu treba sat vremena do posla i s posla. Poslije posla ide u teretanu. Kasno ide spavati. Sad, ima li on uopće vremena preko tjedna da se opusti i odmori i druži s obitelji i prijateljima? Ne baš. po povratu iz teretane gleda TV, eventualno izađe van na piće s prijateljima ili preostalih par sati dana provodi sa suprugom nakon što djeca odu spavati. Sutradan ujutro se budi ranije kako bi izbjegao prometne gužve i priča se ponavlja ispočetka.

Pred kraj dana odlazi u teretanu. Posao mu je nepredvidiv, katkada mora ostajati i dulje, katkada ima više posla. Svojski se trudi sve obaviti na vrijeme kako bi se držao svojeg rasporeda, ali često mu to ne uspijeva. Ako se zadrži na poslu, neće stići otići u teretani i na večeru s obitelji. tada odlučuje preskočiti teretani i sam sebe uvjerava ( u biti laže sam sebe) da će sutra to nadoknaditi.

Evo još jednog primjera: Marija vježba ujutro. Ima jednako zgusnut dnevni raspored, ali najmanje tri puta tjedno ide u teretanu - subotom, utorkom i četvrtkom. Subotom u teretanu može otići kad god poželi, a utorkom i četvrtkom sama sebe tjera da ustane ranije nego inače i odradi jedan trening. zna da mora to činiti ako misli ostati zdravom i u formi. Upravo zato Marija vježba najmanje tri puta tjedno, a nedjeljom se odmara u društvu supruga i djece. Dva puta tjedno navečer ide u šetnju.

Dok Ivan trenira pet dana u tjednu, pa onda pravi nagle i dulje prekide jer mu posao često to ne dozvoljava, Marija redovito vježba tijekom čitave godine.

Jutarnje vježbanje osigurava konzistentnost

Svi istraživači se slažu u jednom - ljudi koji vježbaju ujutro puno su dosljedniji do onih koji vježbaju u drugim dijelovima dana, bez obzira što možda nisu produktivniji iako to ne znači da ne mogu biti.

Večernje vježbanje i spavanje

Manjak sna vodi do ozbiljnih zdravstvenih problema i zasigurno može omesti sportsku izvedbu. većina istraživanja podržava tezu da vježbanje poboljšava kvalitetu sna, ali vježbanje kasno navečer može imati sasvim suprotan učinak zbog ispuštanja određenih hormona tijekom treniranja. Noć je vrijeme kad se tijelo treba odmarati, ne uznemiravati. Zato vježbanje navečer nije preporučljivo , ono vam može poremetiti spavaći ritam.

Ako ste zaista ozbiljni po pitanju vježbanja i osiguravanja zdravlja i dobre forme, ali imate nepredvidiv dnevni raspored, nekako se čini smislenijim da se potrudite i počnete ustajati ranije i treninge odraditi prije posla.

02.02.2014. 21:31:00
http://metro-portal.hr/zasto-je-bolje-vjezbati-ujutro-nego-navecer/57416/