Metro-portal.hr

objavljeno 06.06.2012. 08:58:00
LJETNA OBUĆA

Zašto biste trebali izbjegavati nošenje japanki ovog ljeta

Koliko god jednostavne i praktične bile kao ljetna obuća, nošenje japanki sa sobom nosi čitav niz potencijalnih zdravstvenih problema i opasnosti

Fotografija vijesti

Porastom temperatura u mnogih od nas javlja se želja i potreba da maknemo svoja stopala iz teške zimske obuće i izložimo ih ugodnim sunčevim zrakama. Upravo su japanke ljeti zbog toga za većinu nas najbolji i najjeftiniji izbor. Nažalost, koliko god jednostavne i praktične bile kao ljetna obuća, nošenje japanki sa sobom nosi čitav niz potencijalnih zdravstvenih problema. Donosimo vam nekoliko dobrih razloga zbog kojih biste ovoga ljeta trebali razmisliti o nošenju neke čvršće obuće.

Spužvasta podloga ne nudi nikakvu potporu za stopala

Japanke se možda čine mekanima i udobnima, ali vaša stopala u njima prije ili kasnije završe previše nagnuta prema naprijed zbog činjenice da japanke ne pružaju dodatnu potporu na gležnju. Takva pozicija stopala s vremenom počinje stvarati probleme s petama, prstima i lukom stopala.

Mišići i tetive rade prekovremeno

Iako su zbog toga vrlo prozračne i lagane, činjenica da je jedina stvar koja drži japanke na vašoj nozi trakica u obliku slova V znači da se vaši prsti na nogama moraju grčiti dok hodate, čineći mišiće i tetive da rade puno više nego obično. Ovakvo hodanje s vremenom može uzrokovati tendinitis.

Ravna peta napreže ahilovu tetivu

Stručnjaci tvrde da je obuća s blago povišenom petom idealna za zdravlje ahilovih tetiva. Kao što su previsoke štikle kroz duže vrijeme štetne za njih, i one potpuno ravne pete čine im nepotrebno naprezanje.

Nema potpore za gležnjeve

Nošenje japanki razlog je broj jedan povećanom broju uganuća gležnjeva ljeti.

Bol u kukovima i donjem dijelu leđa

Nošenjem japanki kroz duži vremenski period mijenja način na koji hodamo tako da nam se postupno skraćuju koraci, što može biti pogubno za kukove i leđa.

Nikakva zaštita od kamenja, blata, stakla ili cipela drugih ljudi

Stopala u japankama izložena su čitavom nizu opasnosti od oštrih i prljavih predmeta, zbog čega se drastično povećava šansa da naš nešto poreže, nagazi ili zgnječi.

06.06.2012. 08:58:00
http://metro-portal.hr/zasto-biste-trebali-izbjegavati-nosenje-japanki-ovog-ljeta/71695/