Metro-portal.hr

objavljeno 04.12.2022. 09:00:00
SAVJETI

Zašto bi trebali jesti avokado svakodnevno?

Redovita konzumacija ovog ukusnog voća ima mnogo dobrobiti za cjelokupno zdravlje vašeg organizma pa nutricionisti preporučuju da ga jedete što češće

Avokado je mljac!
Avokado je mljac! (Arhiva)

Avokado je doista jedno od malih čuda prirode i potičem vas da uživate u njemu barem nekoliko puta tjedno. Od dodavanja u omiljene smoothieje ili pripremanja ukusnog guacamole umaka, mogućnosti jedenja avokada su uistinu beskrajne.

Evo par stvari koje će se promijeniti u vašem organizmu ako počnete jesti avokado:

Bolja probava - polovica avokada sadrži nešto manje od 5 grama dijetalnih vlakana (ovisno o veličini). Nutricionistica Megan Ware objašnjava kako dodavanje avokada u vaš dnevni plan prehrane može spriječiti zatvor i održati zdravu probavu. Još jedna prednost ovog voća bogatog vlaknima je to što ćete se dulje osjećati sitima pa nećete biti skloni prejedanju.

Imat ćete sjajniju kožu i kosu - sjajna koža i kosa dodatne su pogodnosti konzumiranja ove supernamirnice. To je prvenstveno zbog vitamina topivih u mastima i mononezasićenih masti koje sadrži. Iako te dobrobiti proizlaze iz jedenja avokada, postoje i prednosti korištenja prirodne kozmetike napravljene od ove zdrave namirnice, donosi Reader's Digest.

Kolesterol će vam se poboljšati - iako je avokado možda stekao lošu reputaciju zbog visokog sadržaja kalorija i masnoće, velika većina tih masti zapravo su mononezasićene masnoće koje su zdrave u umjerenim količinama. Dobre masnoće podižu razinu dobrog HDL kolesterola dok snižavaju loši kolesterol LDL, objašnjavaju nutricionisti.

Kvalitetnije spavate - ne samo da je avokado izvrsnog okusa, već je i pun magnezija (19.5 miligrama za polovicu avokada), koji stručnjaci smatraju hranjivim tvarima protiv stresa, kaže stručnjakinja za prehranu Elise Museles.

Otporniji ste na bolesti - avokado je izvrstan izvor vitamina B koji pomaže u sprječavanju bolesti i infekcija, izvještava WebMD. Također je pun vitamina C i E, kao i prirodnih spojeva koji vam mogu pomoći u prevenciji karcinoma.

04.12.2022. 09:00:00
http://metro-portal.hr/zasto-bi-trebali-jesti-avokado-svakodnevno/140263/