Metro-portal.hr

objavljeno 13.07.2020. 13:01:00
ZAPAMTITE!

Zašto bi trebali izbjegavati pekarnice?

Kroz kruh i pekarske proizvode u organizam dnevno unesemo oko 30 posto potrebne soli, a udio se dodatno povećava ako su proizvodi posuti solju.

Ako baš morate... ali bolje ne...
Ako baš morate... ali bolje ne... (Arhiva)

Gotova jela, kantine u tvrtkama, restorani s brzom hranom... kada jedemo vani nije jednostavno izbjeći skrivenu sol u namirnicama. Dovoljno nam je 5 g dnevno, a 36 posto žena i 67 posto muškaraca unosi je više od 8 grama dnevno

Smanjenje unosa soli za samo 10 posto moglo bi spasiti milijune ljudskih života, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u British Medical Journalu (BMJ). 

Uzimanje prekomjerne doze soli narušava zdravlje, oštećuje bubrege, povisuje krvni tlak, a osobe koje imaju probleme s hipertenzijom, jednim od glavnih faktora za nastanak bolesti srca i krvnih žila, svakako trebaju pripaziti na njezin unos u organizam.

Da biste dnevno unijeli samo 5 grama soli u organizam, po mišljenju nutricionista Laurencea Plumeya potrebno je ograničiti unos sljedećih namirnica: kruha (na količinu koja sadrži 1,5 do 2 grama soli), sira (u količini koja sadrži 1 gram soli), ručka u kojemu smije biti 1 gram soli i večere s isto toliko soli (1 gram). 

I to je to!

13.07.2020. 13:01:00
http://metro-portal.hr/zasto-bi-trebali-izbjegavati-pekarnice/126250/