Metro-portal.hr

objavljeno 11.09.2010. 10:03:00
POMICANJE GRANICE UMIROVLJENJA

Zašto 65 godina više nije stara dob?

Tako tvrde britanski znanstvenici i dodaju da prosječna osoba sada stari mnogo sporije zbog boljih općih zdravstvenih uvjeta

Umirovljenik
Umirovljenik (CROPIX)

Istraživači također upozoravaju da bi tradicionalna mirovina sa 65 uskoro mogla postati stvar prošlosti jer ljudi generalno žive mnogo duže. Ova vijest nadovezuje se na studiju koja navodi kako prava sreća u životu ne počinje nakon 40-te, kako se vjerovalo, nego tek u 54.

U posljednjem su istraživanju znanstvenici upotrijebili nov način mjerenja starije populacije i to prema broju zdravih, fizički aktivnih i sposobnih osoba. Navode kako bi njihova metoda mogla podići dobnu granicu za umirovljenje. Trenutno većina zemalja koristi stariju metodu mjerenja koja uspoređuje broj onih koji su prešli 65-tu s onima radno sposobnima. Tako se računa trošak koje društvo mora izdvojiti za uzdržavanje starijih osoba.

Posljednjih par desetljeća ovaj trošak je naglo porastao, što je postalo poprilično opterećenje za državne proračune. No, uz novu metodu, kako tvrde znanstvenici, starenje društva reducira se za 4/5. "Kada se koriste indikatori koji pretpostavljaju fiksnu kronološku dob, pretpostavlja se da neće biti napretka u faktorima poput životne dobi i fizičke aktivnosti. No mnoge specifične dobne karakteristike nisu ostale iste, te se očekuje da će se mijenjati u budućnosti", objašnjava dr. Warren Sanderson s Međunarodnog instituta za primjenjenu analizu.

Britanska vlada planira pomaknuti granicu umirovljenja na 68. godina do 2038.

11.09.2010. 10:03:00
http://metro-portal.hr/zasto-65-godina-vise-nije-stara-dob/47730/