Metro-portal.hr

objavljeno 12.07.2019. 12:01:00
AKCIJA

Zaštitimo Europsku Amazonu

Ako se štetne prakse poput nekontrolirane eksploatacije sedimenta nastave na Muri, Dravi i Dunavu, doći će do nepovratnog uništenja Europske Amazone, iznimno vrijednog i očuvanog riječnog krajolika

Drava je čudesna
Drava je čudesna (Goran Šafarek)

Dan Europske Amazone, koji se obilježava svake godine 14. srpnja, podsjetnik je na važnost očuvanja iznimno vrijednog riječnog krajolika planiranog 5-državnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

„Iako smo sve bliže očuvanju ovog područja, važno je istaknuti da rad na zaštiti prirode kao i održivi razvoj mora biti konstanta za uspješno savladavanje prepreka koje tome prijete. Posljednja izmjena Zakona o vodama, kojom se dopušta vađenje sedimenta iz rijeka bez prethodnog poštivanja procedura koje nalažu direktive Europske unije, jedna je od takvih prijetnji. Riječ je o štetnoj praksi kojoj moramo stati na kraj ako želimo sačuvati područje Mure, Drave i Dunava od daljnje devastacije i za buduće generacije", upozorila je Ivana Korn Varga iz WWF Adrije i istaknula kako je revitalizacija rijeka pravi smjer kojim trebamo ići.

Podsjećamo, do izglasavanja novog Zakona o vodama, bilo je potrebno poštivati direktive Europske unije koje nalažu obvezu procjene utjecaja iskapanja sedimenta iz rijeka na okoliš i ekološku mrežu Natura 2000. Ovim izmjenama zakona te ukidanjem obveze provedbe navedenih procjena, pojedini koncesionari, dovedeni su u povlašteni položaj, što je između ostalog i protuustavno.

„Neodrživo upravljanje područjem Europske Amazone dovesti će do daljnjeg ukapanja korita rijeka i gubitka veze glavnog toka s rukavcima, poplavnim šumama i vlažnim livadama što uvelike negativno utječe na dostupnost pitke vode, ali i na gospodarske aktivnosti poput poljoprivrede ili šumarstva. Potrebno je provesti procjenu količine postojećeg sedimenta, prije donošenja bilo kakvog zaključka o njegovom suficitu. Ne smije se dozvoliti kršenje europskih direktiva i potrebno je očuvati ovo prekrasno područje u kojem svoj dom nalaze razne zaštićene vrste poput bregunice, male čigre, vidre ili kečige", zaključila je Korn Varga.

Dan Europske Amazone obilježit će se 14. srpnja Velikim skokom (Big Jump), tj. zajedničkim skokom više stotina građanki i građana u Dravu, kako bi se na simboličan način ukazalo na važnost očuvanja rijeka i njihovih ekosustava. Drava Jump u organizaciji Rafting kluba Matis održat će se na kupalištu Cirkovečka (Varaždin) dok se Big Jump održava i u Svetoj Mariji u organizaciji Zaštitarsko-ekološke udruge Senjar, te na plaži kod Križnice u organizaciji Općine Pitomača, s početkom u 15 sati.

12.07.2019. 12:01:00
http://metro-portal.hr/zastitimo-europsku-amazonu/119515/