Metro-portal.hr

objavljeno 29.07.2018. 11:16:00
SAVJETI

Zaštita od sunca po tipovima kože

Zaštita kože od sunca trebala bi postati vječni ljetni trend, dok zablude zaslužuju temeljiti i vječni zaborav

Zaštitite se pravilno
Zaštitite se pravilno (Arhiva)

Zaštita od sunca potrebna je svim tipovima kože, svakoj dobnoj skupini i svakoj puti, odnosi se na izlaganje suncu na svim kontinentima, klimatskim uvjetima i navikama. Stoga bi trebala postati vječni ljetni trend, dok zablude zaslužuju temeljiti i vječni zaborav.

Stoga, evo savjeta kako zaštititi razne tipove kože

Osjetljiva koža - ovaj tip kože treba zaštitu od sunca koja će jamčiti sigurnost od UVA/UVB zraka širokog spektra, neće izazvati iritacije i pritom biti ugodna za korištenje.

Problematična koža - obično je sklona aknama, pa treba visoku zaštitu od sunca koje će ujedno i matirati kožu. Urbani mit kaže da sunce poboljšava stanje problematične kože, no kao i većina urbanih mitova i on je nažalost neistinit. Sunce isušuje kožu, pa žlijezde lojnice povećano luče sebum, a da stvar bude gora, prirodna obrana kože od UV zračenja podrazumijeva i povećano stvaranje melanina koji zatamnjuje ožiljke od akni te uzrokuje zadebljanje rožnatog dijela površinskog sloja kože. Spomenute će promjene pogoršati stanje masne kože uzrokujući tzv. rebound efekt.

Zrela koža - potrebna joj je visoka zaštita od sunca koja će umanjiti negativne učinke fotostarenja koje nastaje izlaganjem UV- zrakama. Foto-starenje je najopasniji vanjski čimbenik budući da u starenju kože utječe sa čak 90 posto, no taj je negativni utjecaj lako ograničiti prevencijom. Potrebno je ne provoditi previše vremena na suncu, zaštititi tijelo odjećom, nosite sunčane naočale s UV zaštitom i koristiti proizvode za zaštitu od sunca s visokim faktorom. I ne zaboravite, djeca mlađa od 3 godine ne smiju NIKADA biti izravno izložena suncu

29.07.2018. 11:16:00
http://metro-portal.hr/zastita-od-sunca-po-tipovima-koze/113487/