Metro-portal.hr

objavljeno 21.01.2021. 21:01:00
HE HE

Zaspite u lockdownu kao beba

Zbog covida-19 više vremena provodimo u vlastitim kućama, a lockdown i stres zbog pandemije kod mnogih su utjecali i na san

Možete zaspati lako i jednostavno...
Možete zaspati lako i jednostavno... (Arhiva)

Pandemija koronavirusa utjecala je na naše brojne navike i način života. Zbog covida-19 više vremena provodimo u vlastitim kućama, a lockdown i stres zbog pandemije kod mnogih su utjecali i na san.

Uz to, manje vremena provodimo u društvu, a usamljenost također može izazvati probleme sa spavanjem.

Čitajte - ako ne možete zaspati, usmjerite pažnju na nešto kako biste zadrijemali. Možete čitati knjigu, ali pripazite da svjetlo bude prigušeno. Uz to, čitajte fizičku verziju knjige, a ne na laptopu ili tabletu jer plavičasta svjetlost koju emitiraju ekrani mogu suzbiti proizvodnju hormona koji izaziva spavanje, melatonina.

Hrana - ono što jedete može odrediti koliko ćete dobro spavati, a postoji nekoliko namirnica koje će vam pomoći da brže zaspite. Jaja, kivi i orašasti plodovi neke su od namirnica koje vas mogu uspavati, a to je zato što su ove namirnice bogate triptofanom. Nekoliko kivija ili šaka kikirikija navečer pomoći će vam da lakše utonete u san, ali pripazite da ne jedete kasno navečer. Što kasnije jedete, to vaše tijelo teže probavlja hranu, piše Express.co.uk.

Kako lakše zaspati? - kako biste se osjećali manje usamljenima, svaki dan odvojite malo vremena za neke društvene interakcije. Tehnologija je danas omogućila da putem raznih aplikacija i platformi razgovarate s prijateljima i obitelji, što se pokazalo posebno korisnim u vrijeme lockdowna.

Meditirajte - bez obzira na to što mislite o meditaciji, to može biti jako korisno ako imate problema sa spavanjem. Meditacija u ovom slučaju pomaže jer može sniziti broj otkucaja srca aktiviranjem parasimpatičkog živčanog sustava, a također pomaže i u opuštanju uma i tijela.

Prilagodite temperaturu - bez obzira na to koliko je hladno vani, nije dobro da soba bude pretopla prije spavanja. Tijelo se na kraju dana mora ohladiti kako biste mogli utonuti u san. Optimalna temperatura spavaće sobe je oko 15,5-19 ° C.


21.01.2021. 21:01:00
http://metro-portal.hr/zaspite-u-lockdownu-kao-beba/129933/