Metro-portal.hr

objavljeno 23.06.2011. 17:56:00
STARA ŠKOLA

Žarulja koja svijetli već 110 godina

Iako tehnologija grabi naprijed velikim koracima, ova je "vječna" žarulja odličan pokazatelj kako se nekad drukčije pristupalo stvarima

Fotografija vijesti

U doba sve ćešćih pritisaka raznih organizacija i lobija za prelazak na štedljive varijante, ova klasična žarulja u gradiću Livermoru u Kaliforniji gori već 110 godina, gotovo bez prestanka.

Žarulja koja je ušla i u Guinnessovu knjigu rekorda, isključena je jednom i to samo na tjedan dana a u međuvremenu je postala i turistička atrakcija.

Dizajnirao ju je Adolphe Chailet, koji se natjecao s poznatim izumiteljima poput Thomasa Edisona u izradi najkvalitetnije žarulje. Unatoč svojem nevjerojatnom dizajnu, Chailet nikad nije bio uspješan poput Edisona, premda je njegova žarulja preživjela i visoku voltažu.

Tehničar Steve Bunn, koji se brine za žarulju, objašnjava kako je tajna njezinog uspjeha u dobrom starom inženjeringu. ˝Više ih ne rade na ovaj način, a ona je pravi dokaz kako su neke stvari iz prošlosti bile kvalitetnije. Njezin izumitelj Chailet napravio je neobičan eksperiment, u kojemu su sudjelovali i ostali natjecatelji, uključujući Edisona. Sve žarulje podvrgnute su testu povećane voltaže, i sve su eksplodirale osim Chailetove koja je samo jače svjetlila.˝

Žarulja ima i svoj web stream koji se osvježava svakih 10 sekundi a možete ga pogledati ovdje.

23.06.2011. 17:56:00
http://metro-portal.hr/zarulja-koja-svijetli-vec-110-godina/60486/