Metro-portal.hr

objavljeno 14.01.2010. 17:16:11
NAJSTARIJA NA SVIJETU

Žarulja koja svijetli 109 godina

Dobro ste pročitali. Ova žarulja svijetli 109 godina, pa nije ni čudo da ima obožavatelje diljem svijeta i svoju internet stranicu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Daily Mail)

I dok EU zabranjuje domaćinstvima upotrebu tradicionalnih žarulja, tzv. ˝stoljetno svijetlo˝ gori od 1901. Nalazi se u vatrogasnoj stanici u gradu Livermoreu, u sjevernoj Kaliforniji.

Žarulja koja je ušla i u Guinnessovu knjigu rekorda, isključena je jednom, i to samo na tjedan dana. Ljudi iz cijelog svijeta dolaze kako bi vidjeli ovo čudo koje trajnošću nadmašuje i posljednje dosege moderne tehnologije.

Dizajnirao ju je Adolphe Chailet, koji se natjecao s poznatim izumiteljima poput Thomasa Edisona u izradi najkvalitetnije žarulje. Unatoč svojem nevjerojatnom dizajnu, Chailet nikad nije bio uspješan poput Edisona, premda je njegova žarulja preživjela i visoku voltažu.

Tehničar Steve Bunn, koji se brine za žarulju, objašnjava kako je tajna njezinog uspjeha u dobrom starom inženjeringu. ˝Više ih ne rade na ovaj način, a ona je pravi dokaz kako su neke stvari iz prošlosti bile kvalitetnije. Njezin izumitelj Chailet napravio je neobičan eksperiment, u kojemu su sudjelovali i ostali natjecatelji, uključujući Edisona. Sve žarulje podvrgnute su testu povećane voltaže, i sve su eksplodirale osim Chailetove koja je samo jače svjetlila.˝

14.01.2010. 17:16:11
http://metro-portal.hr/zarulja-koja-svijetli-109-godina/30686/