Metro-portal.hr

objavljeno 20.04.2018. 12:01:00
RECENZIJA KNJIGE

Zaronite u pustolovni roman „Bog pustinje“, nećete požaliti

Prevladavajući opasan put pred sobom, mudri Taita suočava se mnogim preprekama i pitanjima koja mu mijenjaju poglede na svijet kojim kroči pa tako i pogled na život koji je do tada živio...

Bog pustinje Wilbura Smitha
Bog pustinje Wilbura Smitha (Arhiva)

Roman „Bog pustinje" (Znanje) ispravan je izbor za svakog ljubitelja pustolovnih romana. Wilbur Smith rođen je u britanskoj obitelji u Rodeziji, današnjoj Zambiji, a školovan je u Južnoj Africi. Njegov osebujan talent za pisanje povijesnih i pustolovnih romana oborio je nas, kao i mnoge druge, s nogu. Inspiraciju za izvanredne priče koje piše izvlači iz iskustava koja skuplja putujući diljem svijeta a najpoznatiji i najprodavaniji romani su mu „Bog rijeke", „Sedmi svitak", „Čarobnjak" i „Potraga". Zaronite zajedno s nama u pustolovine mudrog Taite i ne propustite priču drevnog Egipta koja oduzima dah!

Faraonov savjetnik i zaštitnik pod imenom Taita odlučuje osvetiti svoj narod i pridobiti natrag teritorije koje im oduzima narod Hiksa za vrijeme Egipatskog mračnog doba. Više od stotinu godina nakon raspada Egipta, nenadmudrivi i neustrašivi Taita odlučuje da je vrijeme ujediniti zemlju ne bi li vratio natrag velika bogatstva koja, prema njemu, pripadaju faraonu kojeg štuje i za kojeg radi cijeli svoj život.

Prije mnogo godina lažni se faraon pobunio protiv pravog faraona i prisvojio sva područja sjeverno od Asyuta. Egipat u tom trenutku upada u stoljeće građanskog rata. Nasljednika Crvenog Pretendenta savladava divlje i ratoborno pleme koje se pojavljuje sjeverno od Sinaja. Napali su Egipat oružjem koje nikad do tada nisu vidjeli. Napadali su konjima i bojnim kolima. Nakon što su oborili Crvenog Pretendenta i sjeverni Egipat, Hiksi su se okomili ne jug zemlje. Pravi Egipćani se od toga nisu imali kako braniti i potjerali su ih na sam jug države.

Taita sada odlučuje vratiti izgubljenu zemlju. Kreće na opasno putovanje obalom rijeke Nil kako bi ostvario svoju želju i obnovio savez s babilonskim vladarom Nimrodom, no, ne zaobilazi ni kretskog Veličanstvenog Minosa. Prevladavajući opasan put pred sobom, mudri Taita suočava se mnogim preprekama i pitanjima koja mu mijenjaju poglede na svijet kojim kroči pa tako i pogled na život koji je do tada živio. Svijet u koji ulazi iznenađuje ga mnogim misticizmima a granice između strasti i dužnosti ili odanosti i izdaje, koje Taita štuje cijeli svoj život, najedanput postaju poljuljane. Mitovi tih područja obuzimaju stvarnost i javu.

20.04.2018. 12:01:00
http://metro-portal.hr/zaronite-u-pustolovni-roman-bog-pustinje-necete-pozaliti/111637/