Metro-portal.hr

objavljeno 07.04.2013. 11:12:00
BUSTED!

Zarinu odjeću radili su robovi i djeca

Skandalozni uvjeti rada u tri tvornice za izradu odjeće otkriveni su upadom argentinskih inspektora rada

Postoje li granice ljudske pohlepe
Postoje li granice ljudske pohlepe (Shutterstock)

Zara se po drugi puta u dvije godine našla u nebranom grožđu jer su argentinski inspektori rada napravili raciju u tri tvornice njihove odjeće i pronašli nemoguće uvjete rada, djecu i robove koji su šivali za jednu od najpoznatijih svjetskih marki.

Radilo se po 16 sati dnevno bez pauze, svi su spavali u prostorima u kojima su radili, većina je bila neprijavljena, a radilo se mahom o bolivijskim radnicima koji su u tvornicama praktično bili zatočeni protiv svoje volje. 

Prijavu je argentinskim vlastima podnijela nevladina organizacija La Alameda, poznata po svojoj borbi za prava radnika. 

Slični su uvjeti pronađeni i u tvornici u Brazilu pred dvije godine gdje su pronađeni radnici koji su radili po 12 sati dnevno za mjesečnu plaću od 70 eura. Zara se javno ispričala i platila odštetu od mizernih 200 tisuća eura.

Zara se oglasila priopćenjem čudeći se, po običaju, uvjetima rada u svojim tvornicama, tvrdeći da oni nemaju veze s tim i da ih argentinske vlasti nisu obavijestile o svojoj akciji.

Kad se sve zbroji, ne čudi da je vlasnik Zare Amancio Ortega treći najbogatiji čovjek svijeta i najbogatiji Europljanin, a kad sljedeći put uzmete u ruke neku Zarinu košulju ili hlače pa ih krenete isprobavati, razmislite o malim dječjim prstićima koji su ih najvjerojatnije sašili u prostoriji bez danjeg svjetla i ventilacije ...

07.04.2013. 11:12:00
http://metro-portal.hr/zarinu-odjecu-radili-su-robovi-i-djeca/77435/