Metro-portal.hr

objavljeno 21.02.2014. 15:02:00
MA DA?!

Zarazni načini ponašanja koje nesvjesno kopiramo

Svi znamo da su smijeh i zijevanje nevjerojatno zarazni, no vjerojatno niste znali da ima još obrazaca ponašanja koje vrlo često pokupimo od drugih

Zijevanje je zarazno, ali i stres!
Zijevanje je zarazno, ali i stres! (Arhiva)

Jeste li se ikad uspjeli oduprijeti potrebi da zijevnete kad je to netko napravio kraj vas? Teško, isto kao i odoljeti da ne prasnete u smijeh zajedno s društvom. No, osim te dvije stvari postoji još cijeli niz zaraznih ponašanja koja nesvjesno počnemo oponašati.

Stres je izuzetno zarazan, jer je dovoljno gledati anksioznu osobu da vam poraste razina kortizola, hormona stresa, a jedno je istraživanje pokazalo da postajemo oprezni kad osjetimo miris znoja osobe pod jakim stresom.

Dječje svađe oko jedne igračke općepoznata su stvar - igračka leži sa strane, a čim je uzme jedno dijete, požele je i druga. No, zapravo na taj način učimo da je nešto što je dobro za drugoga dobro i za nas, tako da ne moramo isprobavati i eventualno učiti na vlastitim greškama.

Sreća je također, na sreću, zarazna, jer kad vidimo neku radosnu osobu, i naš se osjećaj sreće povećava, no na jednaki način reagiramo kad vidimo i osjetimo strah kod drugih, tako da se masovna histerija širi kao požar u suhoj travi. 

Gađenje je još jedan od osjećaja koje možemo pokupiti od drugih ljudi putem feromona koje otpuštaju, i to do te mjere da nam se gadi kad osjetimo znoj osobe kojoj se nešto gadi.

Sve u svemu, pazite što radite kako ne bi ljude oko sebe povukli u svoje loše raspoloženje.

21.02.2014. 15:02:00
http://metro-portal.hr/zarazni-nacini-ponasanja-koje-nesvjesno-kopiramo/83414/