Metro-portal.hr

objavljeno 21.09.2010. 20:16:37
SVETA STOLICA U ČUDU

Zar je predsjednik vatikanske banke doista prao novac?

Vatikan je rekao da je "zbunjen" i "začuđen" izvješćima da talijanske vlasti vode istragu nad predsjednikom vatikanske banke zbog sumnji u pranje novca

Vatikan
Vatikan (Shutterstock)

Predsjednik banke Ettore Gotti Tedeschi i još jedan neimenovani visoki dužnosnik Zavoda za vjerske poslove (IOR) nalaze se pod istragom odvjetništva u Rimu, javila je ANSA. Porezne vlasti također su "preventivno" oduzele 23 milijuna eura položenih na IOR-ov račun rimske podružnice banke Credito Artigiano sa sjedištem u Milanu, javlja agencija.

Tužitelji istražuju navodno nepoštivanje mjera protiv pranja novca uvedenih 2007. godine a po kojima su banke dužne obavijestiti vlasti o transakcijama u koje su uključene financijske institucije van Europske unije, kao što je IOR.

Vatikan je u svojoj izjavi rekao da je pružio "punu transparentnost" glede operacija IOR-a i održavao redovne kontakte s čelnim ljudima središnje talijanske banke. "Sveta Stolica stoga izražava zbunjenost i začuđenost inicijativom ureda rimskog tužitelja", kaže se u izjavi Vatikana.

U izjavi se posebice naglašava da su informacije o transakciji koja se navodno istražuje već dane talijanskoj središnjoj banci. "Sveta Stolica zato izražava puno povjerenje u predsjednika i glavnog ravnatelja IOR-a", dodaje su izjavi. IOR, koji ima sjedište u Vatikanu, upravlja računima vjerskih redova i drugih katoličkih udruga. (hina/metro-portal)

21.09.2010. 20:16:37
http://metro-portal.hr/zar-je-predsjednik-vatikanske-banke-doista-prao-novac/48405/