Metro-portal.hr

objavljeno 25.05.2010. 17:17:27
MOGUĆI RAZLOG

Zapovjednik poljskog zrakoplovstva činio pritisak na pilote srušenog zrakoplova?

Zapovjednik poljskoga ratnog zrakoplovstva bio je u pilotskoj kabini poljskoga predsjedničkog zrakoplova koji se srušio u Rusiji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Ipak, nema pokazatelja da je izravno utjecao na pilota da sleti unatoč lošim uvjetima, pokazala je poljska istraga. Međutim, komentari zapovjednika poljskih zrakoplovnih snaga mogli bi poduprijeti nagađanje da su piloti, pod pritiskom predsjednika Lecha Kaczynskog ili njegovih suradnika, odlučili prizemljiti vojni zrakoplov Tu-154 u Smolensku unatoč upozorenju kontrole leta neka to ne čine.

Zrakoplov je 10. travnja prevozio poljskog predsjednika i brojne političke i vojne dužnosnike na svečanu komemoraciju u Katynskoj šumi u povodu 70. obljetnice pokolja što ga je sovjetska tajna policija NKVD počinila nad 22.000 pripadnika poljske vojne i građanske elite.

Ruska istraga prošli je tjedan potvrdila da su u pilotskoj kabini netom prije pada zrakoplova bila dva dužnosnika.

No poljski istražitelj Edmund Klich prvi je koji je to javno izgovorio u intervju poljskoj televiziji TVN u ponedjeljak kasno navečer. "Bio je te general (Andrzej) Blasik (...). Snimke (crnih kutija) ne pokazuju da je činio izravan pritisak na posadu", rekao je Klich i dodao "Naravno, možete činiti pritisak i samom činjenicom što ste ondje (u pilotskoj kabini)".

Psiholozi proučavaju snimke, rekao je Klich, voditelj poljske ekipe koja istražuje nesreću, a sudionik je i zasebne ruske istrage. Piloti su nekoliko sekunda prije pada postali svjesni da su izgubljeni, rekao je Klich. (hina/metro-portal)

25.05.2010. 17:17:27
http://metro-portal.hr/zapovjednik-poljskog-zrakoplovstva-cinio-pritisak-na-pilote-srusenog-zrakoplova/40904/