Metro-portal.hr

objavljeno 10.11.2010. 13:31:00
DODATNA ZARADA

Zaposleni i nezaposleni Hrvati prihvatili bi honorarni posao

Većina nije zadovoljna s prihodima ili ima višak slobodnog vremena te bi prihvatila dodatan posao, pokazuje istraživanje

Posao
Posao (Shutterstock)

Čak 93 posto ispitanika, bez obzira imaju li trenutno posao ili ne, prihvatilo bi honorarni posao, pokazala je anketa portala MojPosao provedena među 1.800 sudionika. Glavni razlog zbog kojeg bi ispitanici koji već imaju posao (56 posto od ukupnog broja) prihvatili i honorarni posao su dodatni prihodi, kaže se u priopćenju portala.

Ti ispitanici najčešće navode kako su im sadašnja primanja premala, ili ne dobivaju plaću redovito. Sa sadašnjim primanjima ne mogu pokriti osnovne životne troškove koji stalno rastu, niti riješiti druge važne probleme poput stambenog pitanja.

Neki pak, unatoč poslu, imaju viška slobodnog vremena i željeli bi se okušati još u nečem, a neki smatraju da im dodatan honorarni posao otvara priliku za novi i bolji posao.

Oni koji imaju posao a nisu zainteresirani za dodatan honorarni posao (3 posto od ukupnog broja ispitanika) tvrde da na sadašnjem poslu rade prekovremeno, često i vikendom, pa i da žele nemaju vremena za još jedan posao.

Išta bolje nego ništa

Ispitanici koji trenutno ne rade a prihvatili bi honorarni posao (37 posto od ukupnog broja) većinom tvrde da je "bilo kakav posao bolji od nikakvog" jer "nekako treba plaćati račune".

Prihvaćanjem honorarnog posla, smatraju oni, otvara se mogućnost da poslodavac stekne uvid u kvalitetu zaposlenika te mu, ako se ukaže prilika, ponudi stalno zaposlenje.

Neki ispitanici ne mogu naći posao u svojoj struci pa bi prihvatili i honorarni posao dok se ne zaposle u struci, ili dok ne prikupe novac za prekvalifikaciju ili doškolovanje.

Samo 4 posto od ukupnog broja ispitanika trenutno nema posao niti bi prihvatili honorarni posao. Oni drže da se takve poslove ne isplati raditi, jer se često dogodi da radnik ostane bez zarađenog novca, a oni koji tako rade nemaju nikakvu sigurnost.(hina/metro-portal)

10.11.2010. 13:31:00
http://metro-portal.hr/zaposleni-i-nezaposleni-hrvati-prihvatili-bi-honorarni-posao/50996/