Metro-portal.hr

objavljeno 06.02.2010. 09:13:05
PROCES

Započinje suđenje otmičarima Ante Jelavića

Po verziji koju je Jelavić nakon otmice ispričao policiji otmičari su ga odvezli u kuću u okolici Rame iz koje je pobjegao kad su ga nakratko ostavili sama te je pješice došao u Hrvatsku

(Nenad Dugi/CROPIX)
Deset mjeseci nakon otmice bivšeg hrvatskog člana predsjedništva Bosne i Hercegovine Ante Jelavića na zagrebačkom Županijskom sudu počet će suđenje petorici optuženika za to nedjelo, među kojima su dvojica nedostupnih državljana BiH Vlatko Miličević i Saša Savinović.

Postupak će voditi sutkinja Koraljka Bumči koja je za Hinu kazala da su dvojica nedostupnih u BiH uredno primili sudski poziv za raspravu te da je teorijski moguće da se i pojave na suđenju. Za Jelavićevu otmicu 8. travnja prošle godine USKOK je još optužio trojicu hrvatskih državljana: Vladu Ćurića (39), Dalibora Prgometa (33) i Marija Miličevića (47), oca nedostupnog Vlatka (27).

Otac i sin Miličević te Savinović (35) terete se da su na parkiralištu u zagrebačkom naselju Utrinama Jelaviću prišli s leđa i natjerali ga da uđe u automobil. Oči su mu prekrili samoljepivom vrpcom, a ruke vezali lisicama te u prtljažniku automobila odvezli do nenaseljena mjesta u BiH. Ondje su mu naredili da mobitelom pozove suprugu i traži milijun eura inače će ga ubiti. Potom su ga, tvrde u USKOK-u, odvezli do kuće iz koje je pobjegao.

Po verziji koju je Jelavić nakon otmice ispričao policiji otmičari su ga odvezli u kuću u okolici Rame iz koje je pobjegao kad su ga nakratko ostavili sama te je pješice došao u Hrvatsku. Otmičari su ubrzo otkriveni pa su trojica uhićena u Hrvatskoj, a Vlatko Miličević u Mostaru. Nakon mjesec dana u BiH se predao i Saša Savinović, no njega i mlađeg Miličevića tamošnje pravosuđe pustilo je na slobodu. Optuženi Prgomet je nakon uhićenja u Dubrovniku priznao nedjelo pa je također pušten da se brani sa slobode.

Suđenje su tako u pritvoru dočekali jedino Mario Miličević zvani Baja i Vlado Ćurić zvani Barun, bivši pripadnici Kažnjeničke bojne HVO-a kojom je zapovijedao haaški osuđenik Mladen Naletilić Tuta. Upravo su njih dvojica u USKOK-ovoj optužnici navedeni kao organizatori prve otmice nekoga hrvatskog političara. Miličević je bio i jedan od šestorice Hrvata iz BiH koji su oslobođeni optužbe za ubojstvo doministra MUP-a Federacije BiH Joze Leutara autobombom u Sarajevu 1999.

Dio medija u Hrvatskoj i BiH nagađao je da su otmičari Jelavića pustili nakon intervencije umirovljenog generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Stanka Sopte Baje i Vinka Žuljevića Klice, koji je godinama povezivan sa zagrebačkim podzemljem i koji je pravomoćno oslobođen optužbe da je iz bezobzirne osvete u svibnju 2002. u zagrebačkom kafiću ubio Veselina Marinova, suradnika hrvatskih obavještajnih služba.

Jelavić je bio hrvatski član Predsjedništva BiH dok ga bivši visoki međunarodni predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch 2001. nije smijenio. Sredinom 2005. nepravomoćno je osuđen na deset godina zatvora zbog pronevjere novca koji je iz Hrvatske stizao u BiH kao pomoć Hrvatima. Nakon toga pobjegao je u Hrvatsku, koje je državljanin i pod zaštitom je Ustava koji ne dopušta izručenje hrvatskih građana drugim državama.

U međuvremenu je u srpnju 2006. po njegovoj žalbi ukinuta osuđujuća presuda i određeno je ponovno suđenje. Protiv njega je vođen i sudski postupak u slučaju "Hrvatska samouprava", u kojemu su bili optuženi i negdašnji ministar obrane Federacije BiH Miroslav Prce te bivši dozapovjednik Vojske Federacije BiH general Dragan Čurčić. Svi su presudom oslobođeni optužaba. (hina/metro-portal)

06.02.2010. 09:13:05
http://metro-portal.hr/zapocinje-sudjenje-otmicarima-ante-jelavica/32344/