Metro-portal.hr

objavljeno 03.09.2018. 19:16:00
APN

Započelo podnošenje zahtjeva za subvencionirane stambene kredite

Ove godine u natječaju sudjeluje 12 banaka, a kamatne stope koje su ponudile za kredite kreću se od najnižih 3,12 posto, koje je ponudila HPB, do najviše mogućih 3,75 posto

Predajte zahtjev...
Predajte zahtjev... (Shutterstock)

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) započela je zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a unatoč značajno manjim gužvama nego lani, očekuje se više od dvije tisuće zahtjeva.

APN je dostavljačima pojedinih banaka koji su predavali dokumentaciju klijenata vrata otvorio u 7.30 sati. Prema neslužbenim informacijama, Erste banka prva je predala zahtjeve, njih 13, Privredna banka Zagreb (PBZ) uručila ih je 40, a Raiffeisen bank Austria četiri zahtjeva. Ilustracije radi, prošle godine u prvih sat vremena banke su predale više od 900 zahtjeva, a od deset banaka, koliko ih je tada sudjelovalo, šest ih je već prvo jutro od pokretanja natječaja bilo pred vratima APN-a.

Novost je i ta da će se subvencija kretati od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti mjesta. a ove godine više zahtjeva očekuje se iz ruralnih krajeva. Direktor APN-a Čukelj je napomenuo da će za one eventualne zahtjeve koji neće biti potpuni biti poslan poziv bankama da ih upotpune, uz rok od najviše 30 dana.

Ove godine u natječaju sudjeluje 12 banaka, a kamatne stope koje su ponudile za kredite kreću se od najnižih 3,12 posto, koje je ponudila HPB, do najviše mogućih 3,75 posto, koje su ponudile Erste i Zagrebačka banka - za kredite i u kunama i u eurima. 

Zahtjeve mogu podnositi građani Republike Hrvatske, a subvencionirani krediti odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, pri čemu treba i građevinska dozvola, i to za do najviše 1500 eura po četvornim metru, odnosno do najviše iznosa kredita od sto tisuća eura čiji rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina. Ukupni iznos kredita može biti i veći, ali se razlika pritom neće subvencionirati. Inače, do 29. siječnja ove godine u Hrvatskoj je odobreno 2328 subvencioniranih stambenih kredita, od toga 1689 za kupnju stana, 463 za kupnju kuće i 176 za izgradnju kuće. 

03.09.2018. 19:16:00
http://metro-portal.hr/zapocelo-podnosenje-zahtjeva-za-subvencionirane-stambene-kredite/114136/