Metro-portal.hr

objavljeno 11.06.2012. 08:40:13
LIBIJA

Započeli pregovori za oslobađanje predstavnika ICC-a

Predstavnici Međunarodnog kaznenog suda (ICC) započeli su pregovore s libijskim dužnosnicima kako bi osigurali slobodu kolegama koji su u zatočeništvu od četvrtka

Fotografija vijesti

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna, potvrdili su libijski izvori, javlja Hina.

Četiri člana izaslanstva ICC-a zatočena su od četvrtka u Libiji gdje su bili u posjetu Saifu al-Islamu, sinu Moamera Gadafija, objavio je ICC u subotu. Predsjednik ICC-a Song Sang-Hyun zatražio je hitno oslobađanje svojih suradnika.

"Izaslanstvo ICC-a je u Libiji i razgovara s libijskim dužnosnicima o problemu", objavila je libijska strana bez navođenja pojedinosti.

Libijske vlasti, koje žele kod kuće suditi sinu svrgnutog vođe, podnijele su 1. svibnja podnesak u kojemu osporavaju nadležnost ICC-a za suđenje Saifu al-Islamu. Zatražile su od sudaca da "ponište" zahtjev ICC-a za njegovo izručenje.

ICC je 1. lipnja priopćio da Libija može odgoditi Saifovo izručenje sudu, u očekivanju odluke o njegovoj nadležnosti.

Gadafi, koji je četrdeset godina vladao Libijom željeznom rukom, ubijen je 20. listopada 2011. pošto su ga zarobili borci protiv režima. Saif al-Islam je jedini od njegovih sinova kojeg u svojim rukama drže bivši revolucionari.

11.06.2012. 08:40:13
http://metro-portal.hr/zapoceli-pregovori-za-oslobadjanje-predstavnik-icc-a/71827/