Metro-portal.hr

objavljeno 07.06.2011. 17:20:00
DEMOKRACIJA

Započela kampanja za povećanje broja zastupnica u Hrvatskom saboru

Udio žena u Saboru u protekla tri izborna ciklusa kretao se između 21% i 25%, dok su stranke zakonski obavezne imati 40% žena na listama

Fotografija vijesti

U Europskom domu u Zagrebu danas je počela kampanja za povećanje udjela žena u Hrvatskom saboru na parlamentarnim izborima 2011.

„Udio žena u Hrvatskom saboru u protekla tri izborna ciklusa kretao se između 21 i 25 posto. Izbori pred nama prilika su da se uspostavi uravnotežena zastupljenost oba spola u političkom odlučivanju", rekla je predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac-Radin a prenosi Hina.

Štimac-Radin je naglasila kako im je želja u idućem sazivu Sabora probiti "stakleni strop" od 20 zastupnica pa su i svi programi ženskih nevladinih udruga usmjereni k tome cilju.

Podsjetila je da su sličnu kampanju županijska povjerenstva Ureda i nevladine udruge provele 2009. uoči lokalnih izbora, kad je bilo vidljivo povećanje udjela žena u upravljanju i odlučivanju na lokalnoj razini, u županijskim skupštinama i općinskim vijećima - što je, dodaje, i iz EU ocijenjeno dobrim napretkom.

Napomenula je da političke stranke imaju zakonsku obvezu uvrštavanja najmanje 40 posto podzastupljenog spola na izborne liste za sve razine izbora, ali i dodala kako, nažalost, još uvijek nema konkretnih sankcija ako se to ne poštuje jer je zakonodavac predvidio određeno vrijeme da stranke "demokratski sazriju" i da izrade programe kojima bi privukli žene za članstvo i za stranačke aktivnosti.

U okviru kampanje na HRT-u će besplatno biti prikazan TV i radijski promidžbeni spot "Uravnotežimo se!".

07.06.2011. 17:20:00
http://metro-portal.hr/zapocela-kampanja-za-povecanje-broja-zastupnica-u-hrvatskom-saboru/59849/