Metro-portal.hr

objavljeno 30.03.2012. 19:13:21
STRAH OD EKPLOZIJE

Započela borba s plinom koji curi iz platforme

"Pokrenuli smo dvije glavne akcije istodobno. Prvom nastojimo s plutajuće baze začepiti bušotinu, a drugom otvaramo dvije bušotine za derivaciju", rečeno je

Dvjema istodobnim akcijama francuska grupa "Total" pokušava zaustaviti istjecanje plina s platforme Elgin, rekao je u petak u Aberdeenu u Škotskoj direktor Philippe Guys na konferenciji za tisak pet dana nakon otkrića te pojave u Sjevernom moru, javlja Hina.

"Pokrenuli smo dvije glavne akcije istodobno. Prvom nastojimo s plutajuće baze začepiti bušotinu, a drugom otvaramo dvije bušotine za derivaciju", rekao je Guys, direktor radova za Veliku Britaniju.

Bušotinu planiraju izravno začepiti ubrizgavanjem gustog blata ako sigurnosni uvjeti dopuste prilaz platformi.

Dvije bušotine za skretanje toka (derivacija) trebale bi pak smanjiti tlak plina i omogućiti ubrizgavanje blata za začepljenje izvora iz kojeg plin istječe na dubini od oko 4.000 metara pod morem.

Opasnost od eksplozije leži u mogućnosti da plin, koji se širi morem u obliku kondenzata ili oblaka, dođe u kontakt s bakljom koja izgara plin preostao na platformi.

Rad na platformi je prekinut u nedjelju, a osoblje evakuirano. Total se nada da će se baklja spontano ugasiti, a u četvrtak su izviđački letovi pokazali da plamen baklje slabi.

Guys je otkrio da su prvi problemi na bušotini G4 bili otkriveni 25. veljače. Tada je Total ubrizgao blato kako bi zagušio plin. No, tijekom tog procesa 25. ožujka uočili smo velik porast tlaka te izbacivanje blata i plina", rekao je.

Total je u veljači provjerio ostale bušotine plinskog polja Elgin i nije uočio nikakve nepravilnosti.

30.03.2012. 19:13:21
http://metro-portal.hr/zapocela-borba-s-plinom-koji-curi-iz-platforme/69605/